RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kirurg vant mot Avisa Nordland i Høyesterett

Sist oppdatert:
Tilkjent 400.000 kroner i erstatning.

Avisoppslagene om feilbehandlede pasienter tvang lege Ratislav Kunda vekk fra Norge. Nå har Høyesterett gitt ham full oppreisning og dømt Avisa Nordland til å betale erstatning.

Kunda reiste til Norge sammen med kona for å søke en trygg oppvekst for datteren nær vakker natur. Etter å ha blitt urettmessig uthengt i norske aviser om at han feilbehandlet flere pasienter og fjernet friske organer under operasjon, måtte han flytte fra det som skulle være starten på en ny framtid for familien fra Slovakia .

– Kunda ble framstilt som om han enten var verdens dårligste kirurg eller en som hadde et økonomisk motiv for å fjerne organer. Nå er han svært glad, sier advokat Carl Bore på vegne av klienten som i dag jobber ved Aarhus universitetshospital i Danmark.

Skuffet redaktør
Høyesterett dømte tirsdag Avisa Nordland til å betale kirurgen 400.000 kroner i oppreisning etter å ha skrevet ærekrenkende utsagn om ham. I dommen, som er på 20 sider, er et enstemmig dommerpanel ikke nådig i sin omtale av avisens handlemåte.

Redaktøren er skuffet over dommen.

– Vi er skuffet og uenig med Høyesterett. Vi skal nå lese oss grundig opp på den og sette oss inn i premissene, sier redaktør Jan Eirik Hanssen i Avisa Nordland til fagbladet Journalisten.

– Norske redaksjoner bør reflektere over dommen og de krav som etter gjeldende rett stilles til forsvarlig journalistikk. Særlig tabloidavisene bør nå korrigere sin praksis. Videre bør dommen etter min mening også få betydning for PFUs uttalelser om presseetiske brudd, sier Bore.

Misvisende
Saken startet i 2010 da avisa skrev flere artikler om Nordlandssykehuset. Det ble blant annet skrevet at friske pasienter var blitt operert uten grunn. Saken ble også omtalt på lederplass i avisa. Over 1.000 avisartikler ble publisert i norske aviser de neste ukene. For den slovakiske legen ble det umulig å gå ut av døren. Til slutt måtte familien flytte.

Kunda gikk til sak mot avisen og vant fram med sitt krav i Salten tingrett. Dommen ble anket, og i Hålogaland lagmannsrett endte det med motsatt konklusjon. Nå har derimot Høyesterett slått fast at tingrettens dom var riktig.

– Høyesterett konkluderte med at fremstillingen av operasjonen i Avisa Nordland var klart ufullstendig og misvisende. Det var ikke faktisk dekning for å si at kirurgen hadde begått grove feil ved å operere kvinnene og fjerne viktige organer uten grunn, står det i sammendraget fra dommen i Høyesterett.

Det ble også lagt vekt på at avisen var i besittelse av andre opplysninger fra en sakkyndig rapport som viste at omtalen av operasjonene var misvisende og ufullstendige.

I dommen står det også at det ikke er tvil om at «beskyldningene var egnet til å skade» kirurgens «gode navn og rykte eller til å utsette ham for ... tap av den for hans stilling ... fornødne tillit».

Fikk journalistpris
I tillegg til erstatningen til Kunda er avisa dømt til å betale nesten 1,4 millioner kroner i sakskostnader.

– Vi er spesielt skuffet med tanke på at lagmannsretten var så tydelig i vår favør, sier redaktør Hanssen. Han vil ikke kommentere dommen ytterligere nå. Avisens advokat er også ordknapp.

Journalistene bak saken fikk en regional journalistpris for dekning av saken, og den ble meldt inn til Skup-prisen, norsk journalistikks gjeveste pris. Avisa Nordland ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg for å ha identifisert kirurgen med navn og bilde, men ble frikjent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere