RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kiska blir ny president i Slovakia

Slovakias nye president er Andrej Kiska.
Slovakias nye president er Andrej Kiska. Foto: David W Cerny (Reuters)
Den uavhengige kandidaten Andrej Kiska vant andre valgomgang i Slovakia og blir dermed landets neste president.

Kiska fikk 59,4 prosent av stemmene, mens statsminister Robert Fico, som vant første valgomgang, måtte nøye seg med 40,6 prosent.

Sosialdemokraten Fico erkjente valgnederlaget natt til søndag og gratulerte Kiska med seieren.

– La meg få gratulere, sa Fico.

Filantrop

Kiska er 51 år gammel og har bygd opp flere vellykkede selskap i Slovakia. Han er også kjent som filantrop og har gjort mye for å hjelpe familier som rammes av alvorlig sykdom.

Motkandidaten Fico var statsminister i årene 2006 til 2010 og gikk løs på en ny periode som statsminister i april 2012. Det sosialdemokratiske partiet Smer og Robert Fico har i dag 83 av nasjonalforsamlingens 150 plasser og neste valg er i 2016.

Da analytikere advarte at om statsministeren hadde sikret seg posisjonen som president, var det mye som talte for at det ville bli gjennomført forfatningsendringer for å styrke presidentmakten.

– Jeg stemte på Kiska for å hindre at Fico vant. Han er for glad i makt, og jeg ønsker ikke at kun ett parti skal styre landet, sa en av velgerne til AFP.

Andre velgere har framhevet at Kiska ikke er korrupt som andre politikere, samtidig som han er en frisk vind utenfra det vanlige politiske miljøet.

Uerfaren

Tross støtte til statsminister Fico fra sosialdemokratiske tungvektere som den franske presidenten François Hollande og den tyske Martin Schulz som er president i EU-parlamentet, så gikk de Slovakiske velgerne for Kiska som er uten særlig politisk erfaring.

Nettopp det at valgvinneren er en fersking og uten politisk erfaring, har vist seg å være en styrke i valgkampen. Den slovakiske velgeren er skeptisk til etablerte politikere etter at den slovakiske høyresiden ble rystet av en korrupsjonsskandale i 2011. Informasjon som ble lekket fra landets hemmelige tjenester avslørte tette finansielle bånd mellom flere av landets rikinger og den høyrepolitiske eliten. Det sikret sosialdemokratene og Fico et brakvalg i 2012. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere