*Nettavisen* Nyheter.

«Kjære vennene mine! Må dessverre bare få si at kreften er tilbake i kroppen min»

Bjørn Jonny Pettersen ble friskmeldt etter måneder med kreftbehandling. Nå er den aggressive kreften tilbake. Men 44-åringen skal med sitt gode humør kjempe for å vinne - også denne omgangen. Foto: Privat (Avisa Nordland)

Nå gjør Bjørn Jonny Pettersen alt for å vinne omgang nummer to også.

Bjørn Jonny Pettersen (44) fikk sjokkbeskjeden i mars 2013: Han hadde lungekreft med spredning til strupe.

Legene ga ham dødsdom. Med en stipulert levetid på seks til 13 måneder, begynte firebarnsfaren begynte å planlegge sin egen begravelse.

Men disse planene ble skrinlagt. I september i fjor kom beskjeden alle hadde håpet på: Bjørn Jonny Pettersen var frisk, skriver Avisa Nordland.

Har klargjort kroppen
Etter friskmeldingen har firebarnsfaren konsentrert seg om å leve i nuet – blant annet ved å gå mye i fjellet og være aktiv.

– Jeg har feitet meg opp og kommet i god form. Jeg har alltid visst at risikoen er stor for tilbakefall. Med en så aggressiv krefttype er det viktig at kroppen min er sterk og klar hvis jeg må gjennom en ny runde, sier Pettersen til Avisa Nordland.

Fredag denne uka fikk han svar på nye prøver. De viste at kreften er tilbake.

Åpen om sykdommen
Pettersen har valgt å være åpen om sykdommen, og skrev derfor en statusoppdatering på sin egen Facebook-profil etter beskjeden fra sykehuset:

«Kjære vennan mine! Må dessverre bare få si at den siste kontrollen min viste at kreften er tilbake i kroppen min. Fikk påvist en tumor i øverste del av høyre lunge som var blitt rimelig stor på kort tid. Blir ilø av kort tid sendt til radiumhospitalet for full utredning slik at spredningsmønstret blir kartlagt. Trist at dette skjer nu, særlig siden e føl meg så vanvittig sterk å i god form. Men godt er det å ha fått tilbake så mye styrke at e kan klare runde nummer 2, for det har jeg bestemt meg for å greie. Mye av kreftkampen ligger i det gode humøret vi mennesker har med oss, og ikke minst det gode, og humøret i alle rundt oss. Det å være i bevegelse, å gjøre noe, er også kjempeviktig for å finne styrke...... det e vil si er at dere nå kommer til å se en humørfylt Mr. Pettersen i full fart :-) ... mot livet ;-) Ha ei god helg alle sammen, for det skal nemlig jeg ha :-D»

Kommentarene har ikke latt vente på seg. Etter omtrent to døgn har over 370 personer vist sin støtte i kommentarfeltet.

Enorm respons
Det var spesielt etter reportasjen i Avisa Nordland at Pettersen merket verdien av å være åpen selv i en beintøff tid.

- Jeg har blitt kontaktet av folk fra Lindesnes i sør til Kirkenes i nord. Jeg har fått e-poster, telefoner, besøk ... Folk har til og med stoppet meg på gata. Enten ønsker folk å gi støtte, eller så ønsker de å få råd til hvordan de selv skal takle sykdom. Jeg har blitt oppringt av folk som ligger på dødsleiet, sier Pettersen til Avisa Nordland.

Han er ydmyk og rørt over hvor mange som har tatt kontakt, og har brukt god tid på å prate med dem.

- Jeg har fått bekreftet at det finnes utrolig mange gode mennesker der ute. Jeg vil bruke mitt humør for å hjelpe og støtte andre, sier Pettersen.

Nekter å deppe
For er det noe 44-åringen virkelig har, så er det et godt humør. Hans filosofi er at en god psyke hjelper på det somatiske.
- Er man tungsinnet tror jeg sykdommen blir framskyndet. Ingenting godt kommer ut av å deppe og henge med hodet, sier Pettersen.

Da han avsluttet den siste cellegiftkuren i fjor, fikk han beskjed om å være i ro og holde seg vekk fra sola.

- Jeg valgte å leve i stedet, forteller Pettersen, som dagen etter satte seg på flyet til Tyrkia.

Fikk et hint
Vel framme i Alanya tok han turen opp til Kleopatras feriested, som er en turistattraksjon. En gammel myte sier at hun hadde en fangehull på feriestedet, og at fangene bare slapp ut dersom de klarte å kaste en stein 360 meter gjennom lufta: Fra klippen hennes og ned i havet.

- Klarte de det, fikk de visstnok livet i gave av Kleopatra. Guiden spurte om noen ønsket å prøve – hun hadde ikke sett at noen klare dette. Jeg meldte meg med en gang, sier Pettersen, som på den tiden var 70 kilo og uten muskler.

- Guiden ryddet vei, og jeg tok fart og brukte alle krefter på å kaste steinen. Alle sto og ventet på om den skulle treffe havet. Og det gjorde den. Da tenkte jeg: Dette er et hint. Jeg har fått livet i gave, så det er ikke min tur til å dø ennå, sier Pettersen.

- Jeg skal kjempe
Med samme positive tankegang går nå Pettersen en ny tid med sykdom i møte. I neste uke får han vite om kroppen hans er sterk nok til å ta fatt på en ny runde med kreftbehandling, eller om eneste alternativ er smertestillende og livsforlening.

- Det kan gå fatalt denne gangen. Men jeg skal kjempe alt jeg kan for å klare andreomgangen også, sier Bjørn Jonny Pettersen.

Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.