Kjærlighetsviruset smitter

Det nye viruset som traff norske pc-er mandag fortsetter å spre seg. Nå viser det seg at Zafi.b skrur av antivirusbeskyttelsen din og lar pc-en stå vidåpen for nye angrep.

15.06.04 15:22

«Vakre roser jeg sammenligner med deg...» lyder teksten i viruset som nå går rundt på norske pc-er.

Teksten til tross er ikke viruset av norsk opprinnelse.

- Nei, det er ikke et norsk virus, og det er heller ikke sikkert at nordmenn har vært med på å produsere dette viruset. Vi ser at det er lagt inn tekster både på dansk, svensk, norsk og tysk. Dette gjøres for å skjule for mottaker at e-posten er et datavirus, sier administrerende direktør i sikkerhetsselskapet Symantec, Henrik Vaage.

Lurer folk
Det er imidlertid svært sjelden at datavirus kommer med norsk tekst. Vaage frykter derfor at flere kan gå på limpinnen og åpne vedlegget.

Og gjør du det er du på tur ut i trøbbel. Viruset skriver over en del filer som gjør at småprogrammer på pc-en din slutter og virker, og har autostartrutine – det betyr at viruset starter opp automatiske hver gang du starter pc-en.

Det skumleste med Zafi.b er at viruset prøver å avslutte alle antivirusprogram og brannmurer du måtte ha på pc-en. Lykkes det, blir du stående uten forsvar mot senere virusangrep.

Slår av antivirus
- Vanlig brukere oppdager ofte ikke dette, og viruset stopper bare skanningen og gjør at du ikke får ned nye oppdateringer av antivirusprogramvaren din. Dermed er du åpen for nye angrep, sier sikkerhetsansvarlig i Trend Micro, Marco Righetti, til TV 2 Nettavisen.

- Hva kan vanlige brukere gjøre for å beskytte seg?

- Samtlige av disse vedleggene kommer i pif.formatet. Vi anbefaler at man stenger av muligheten til å motta pif-filer og andre eksekverbare filer via e-post, sier Righetti.

Dersom du ikke er sikker på om du har åpnet et vedlegg med teksten nevnt ovenfor, bør du sjekke om antivirusprogramvaren din fortsatt oppdaterer seg og skanne for virus.

Her kan du sjekke om pc-en din er infisert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.