Gå til sidens hovedinnhold

Kjæresten forsvant sporløst da han var 17 år: - Bare en ting som kan redde ham nå

Overhengende fare for å bli henrettet.

Iranske Arman Abdoali (25) ble dømt til døden for en forbrytelse som angivelig ble begått da han var 17 år gammel.

Han er én av mange i Iran som blir idømt dødsstraff for forbrytelser begått som mindreårig, noe som strider med FNs barnekonvensjon. Menneskerettsaktivister sier det nå er en overhengende fare for at Abdoali kan bli henrettet i løpet av de neste dagene.

Les også: Henrettelse av ung mann i Saudi-Arabia vekker oppsikt

Amnesty International beskriver rettssaken til Abdoali som grotesk og urettmessig, og at den var preget av en fremprovosert tilståelse under tortur.

Iraneren har nå blitt overflyttet til isolat, noe som er et forberedende skritt før repet til slutt festes rundt nakken og løkken strammes rundt halsen. Henrettelsen til Abdoali har vært planlagt gjennomført ved flere tidligere anledninger, men har blitt stanset i tolvte time som følge av internasjonalt press.

- Et avskyelig overgrep

Både Amnesty International og Iran Human Rights frykter at dødsdommen til Abdoali kan bli effektuert denne uken.

- Bruken av dødsstraff mot personer som var under 18 år i gjerningsøyeblikket, er forbudt i henhold til internasjonal lov og er et avskyelig overgrep på barns rettigheter, sier visedirektør for Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling, Diana Eltahawy, i en uttalelse forrige uke.

Les også: Brutal familietragedie: - Datteren utførte henrettelsen på sin egen mor

Abdoali ble idømt dødsstraff i 2015 for drapet på sin kjæreste, som forsvant sporløst i 2014, ifølge Amnesty International og FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Det ble imidlertid aldri funnet noe lik av kjæresten. Domstolen konkluderte med at drapet ble gjennomført uten etterlatte spor. Retten fremhevet dette som en indikasjon på at den dømte var tilstrekkelig «moden» - selv om han bare var et barn - til å innse alvoret og konsekvensene av sine handlinger.

Les også: Norge har konfrontert Iran med journalist-henrettelse

Både Amnesty og Iran Human Rights hevder 17-åringen ble holdt på isolasjon i over 70 dager rett etter pågripelsen, og at han ble torturert til å tilstå forbrytelsen – en tilståelse han skal ha trukket tilbake i ettertid.

- Liket til kjæresten ble aldri blitt funnet. Det finnes ingen beviser for at han begikk drapet. Det eneste retten har lagt til grunn, er en tilståelse som bli gitt under tortur, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- I en rettsstat ville han ha blitt frikjent

Amiry-Moghaddam sier også at det var mye av bevismaterialet i saken som aldri ble vurdert av domstolen. Politiet skal ikke ha foretatt noen tekniske undersøkelser av drapsvåpenet, som angivelig var en pull up-stang. En overvåkingsvideo som angivelig viser offeret forlate boligen til Abdoali, skal heller aldri ha blitt undersøkt, ifølge Iran Human Rights.

- Det påstås at Abdoali var den siste personen hun besøkte før hun ble drept. Det er en del tekniske beviser retten ikke har vektlagt. Det eneste de har vektlagt er hans falske tilståelse. Jeg har selv snakket med personer som har blitt avhørt mens de satt på isolasjon. Og de sier at de ville sagt «hva som helst» etter bare fire dager på isolasjon, sier Amiry-Moghaddam.

- I en rettsstat ville han ha blitt frikjent, legger han til.

Flere ting som skurrer ved saken

Amiry-Moghaddam sier at det er flere ting som skurrer ved saken. Deriblant skal en forsikringsavtale tilhørende drapsofferet ha blitt fornyet etter at det angivelige drapet fant sted.

Advokaten til Abdoali mener disse forholdene i seg selv gir grunnlag til at saken skal gjenopptas, men begjæringen om gjenopptakelse har imidlertid blitt avvist.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har allerede bedt Iran om å stanse en planlagt henrettelse av Abdoali som i utgangspunktet skulle utføres den 13. oktober forrige uke. Henrettelsen ble utsatt, men bare noen dager senere ble Abdoali nok en gang plassert på isolasjon i påvente av henrettelsen.

- Det eneste som kan redde ham nå, er internasjonalt press. Jeg håper vår nye regjering og vår nye utenriksminister gjør det hun kan for å redde livet til Abdoali. Iran er vel det eneste landet i verden som de siste årene har henrettet folk for forbrytelser de begikk som mindreårige, sier Amiry-Moghaddam.

Les også: Trump bryter 132 år lang tradisjon - henretter folk bare dager før Biden overtar

Dødsstraff for mindreårige

Den iranske ambassaden i Oslo, som sjelden ønsker å kommentere artikler om dødsstraff og henrettelser i Iran, har tidligere gitt et svært langt skriftlig tilsvar til Nettavisen, hvor de blant annet har begrunnet bruken av dødsstraff for mindreårige.

- Når det gjelder påstanden om henrettelser av mindreårige domfelte under 18 år, må vi understreke at Iran viser mye mildhet overfor kriminelle som er under 18 år som følge av humane og islamske hensyn, lyder deler av begrunnelsen.