Gå til sidens hovedinnhold

- Kjærlighet overvinner hat og sjalusi

Det er Silvio Berlusconi kommentar etter at han fikk en skulptur kastet i ansiktet. Statsministeren er sykemeldt i 15 dager.

Italias statsminister blir skrevet ut av sykehuset onsdag, etter at han fikk en miniatyrutgave av katedralen Doumo di Milano midt i ansiktet søndag. Statsministeren har knekt nesen og to tenner, samt fått et kutt i leppen.

- Han spiser normalt med noe vanskeligheter. Når det gjelder moralen er det bekymringsfullt, men han viser tegn til bedring, sier Berlusconis lege, Alberto Zangrillo til BBC. Berlusconi må holde seg i ro i 15 dager, og har allerede avlyst den planlagte turen til klimakonferansen i København.

På sin hjemmeside sier Silvio Berlusconi at «Jeg gjentar til alle at de må forbli rolige og sikre (...) kjærlighet vinner alltid over sjalusi og hat».

- Tiltak for sikkerhet
Likevel: Innenriksminister Roberto Maroni sier at myndighetene torsdag vil komme med tiltak for å beskytte italienere og deres ledere. Man frykter at flere skal få fikse ideer om fysiske angrep på toppledere etter søndagens fulltreffer.

Søndagens angrep har skapt sterke reaksjoner. Utenfor San Raffaele sykehus har tilhengere lagt igjen lykkønskninger til statsministeren. Supportere til fotballklubben AC Milan har hengt opp en banner med skriften «Forca Presiderte» (heia presidenten), skriver Reuters.

Men angrepet har også fått støtte fra mange italienere som ikke liker sin leder. Tusenvis av mennesker har meldt seg på nettsider som hyller angriperen, og myndighetene vurderer rettslige reaksjoner for å stoppe disse. Hetsingen av Berlusconi er ikke ny, og i oktober startet etterforskningen av en Facebook-side kaldt (oversatt) «La oss drepe Berlusconi» med 16.000 medlemmer. Personene bak disse anti-Berlusconi sidene kan nå få det tøffere når myndighetene lover nye sikkerhetstiltak.

Gir plusspoeng
Alt i alt mener politiske analytikere at angrepet gi Berlusconi plusspoeng blant Berlusconis støttespillere. Det trenger han etter at tilliten har blitt tynnslitt den siste tiden.

Angriperen Massimo Tartaglia har offentlig bedt statsministeren om unnskyldning. I et brev til Berlusconi sier Tartaglia at angrepet var en feig og spontan handling, og at han ikke kjenner seg igjen i det han gjorde. Den nå fengslede mannen forsikrer også at han var alene om angrepet, og at han ikke er medlem i noen gruppe.

Innenriksminister Maroni mener derimot at angrepet har vært planlagt over tid, og at det skyldes lengre tids murring mot Berlusconi - en leder som har irritert mange italienere med sine mange angrep og krumspring.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken