RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjekk detektiv, skumle mord

Simon Baker i The Mentalist.
Simon Baker i The Mentalist. (TV3)
Sist oppdatert:
«The Mentalist» unngår de kjipeste krimfellene og er riktig så underholdende

The Mentalist - USA 2008. Sjanger: Krim. Med: Simon Baker, Robin Tunney, Tim Kang, Owain Yeoman og Amanda Righetti. Premiere TV3 07.01 kl. 21.30.

De siste årene har det kommet talløse middelmådige detektivserier som fokuserer mer på forholdet mellom de to hovedpersonene som hater hverandre, men egentlig elsker hverandre.

Problemet med serier som for eksempel «Women's murder club», er at i all flørtingen, så forsvinner de gode mordsakene. Billige løsninger, og uinteressante mordsaker er ikke ingredienser i en flott krimserie.

Skeptisk
Så kommer «The Mentalist», en krimserie som har fått stående applaus fra kritikere og skyhøye seertall i USA denne høsten. Jeg merket at jeg allikevel var skeptisk.

«The Mentalist» handler om Patrick Jane (spilt av Simon Baker som noen nok husker fra «The devil wears Prada» og ungdomsserien «Heartbreak High») som tidligere var TV-kjendis som synsk medium, men som nå hjelper politiet i etterforskningen.

Later som
Patrick er ikke egentlig synsk, han bare latet som. Han er bare skikkelig god til å observerer folk noe han tjente gode penger på fra folk som ønsket å komme i kontakt med sine døde slektninger. Etter en forferdelig hendelse bruker han nå evnene sine til å hjelpe politiet i vanskelige mordetterforskninger.

Sjefetterforsker Teresa Lisbon er oppskriftsmessig nok drittsur for at hun må ha med Patrick på jobb, samtidig som han unektelig skaffer resultater (og hun nok egentlig er litt betatt).

Seriemorder
Men der andre serier overfokuserer på de mellommenneskelige forholdene, har folkene bak «The Mentalist» absolutt ikke glemt de skremmende historiene som hører hjemme i en krimserie. Dermed introduseres den fryktede og mystiske seriemorderen Red John som vekker en ekstra interesse i Patrick Jane på mer enn en måte.

«The Mentalist» har med sin blanding av «Bones» og 90-tallsklassikeren «Profiler», klarer de å være sjarmerende samtidig som historien er genuint interessant, noe som gjør at jeg er fullt bestemt på å få med meg neste episode. Serien har nemlig skjønt at det er viktig med en rød tråd, og det har «The Mentalist» til gagns (uten å røpe for mye).

Simon Baker er super som den sjarmerende, ukontrollerte og sleipe observasjonisten og resten av ensemblet kommer nok fram i lyset utover episodene. En skikkelig underholdende og spennende serie som passer perfekt på småkalde onsdagskvelder med en god kopp te.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere