STORTINGET (Nettavisen): 180 KrF-delegater samles i Stavanger til helgens landsmøte.

Labre meningsmålinger rundt 3,5 prosent, KrF-profiler som melder seg ut og avskalling i medlemsmassen, er noen av påtroppende Kjell Ingolf Ropstads utfordringer.

Tirsdag møtte KrF-ledelsen pressen, dagen etter at tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, pekte ut Sylvi Listhaug (Frp) som syndebukk i KrF-splittelsen.

– Den åndelige retorikken som Sylvi Listhaug har benyttet seg av, har vært attraktivt for mange kristne velgere og har skapt en voldsom sterk dynamikk i KrF. Det er nesten sånn at partiet er splittet i to fronter, for og imot Listhaug, sa Simonnes til NTB.

- Du kan beskylde Syvli Listhaug for mye, men ...

- Simonnes mener at Sylvi Listhaug har splittet KrF. Hva synes du om den analysen, Ropstad?

- Det er ikke en analyse jeg deler. Du kan beskylde Sylvi Lishtaug for mye og vi er ikke nødvendigvis enig i hennes politikk, men jeg tror det er helt andre grunner til at KrF valgte å ta et retningsvalg, sier Ropstad til Nettavisen etter pressekonferansen.

Se videointervju med Ropstad øverst i saken.

Han peker på todelingen i norsk politikk som essensiell:

- Du må være veldig optimist for å se en sentrumsregjering skal oppstå med det første. Derfor valgte partiledelsen å si at vi må ta et retningsvalg, og da valgte landsmøtet at vi skulle gå inn i Erna Solbergs regjering med Frp og Venstre.

- Lekket mest til Høyre og Senterpartiet

Simonnes mener striden i KrF først og fremst er en splittelse mellom heltidspolitikerne og grasrota.

- Deler av grasrota forstår på ingen måte den kristendemokratiske tenkningen. De styres av religiøst instinkt, sa Simonnes.

- Ropstad, du mener dette er skivebom fra Simonnes?

- Ja, jeg deler ikke hans analyse når det gjelder det. Samtidig er det klart at vi har hatt lekkasjer til Frp, men den største lekkasjen de siste årene har vært til Høyre og Senterpartiet, svarer han.

- Listhaug gjør ikke jobben min vanskeligere

- Opplever du at Sylvi Listhaug gjør jobben din vanskeligere?

- Nei, jeg er satt i mange uker med Sylvi Listhaug på Granavolden og diskuterte regjeringsplattformen, og vi hadde et konstruktivt og godt samarbeid og så er vi uenige i mange spørsmål, og det er KrF og Frp.

Han mener KrF og Frp samarbeider godt i regjering.

- Det er plattformen som er utgangspunktet. Så løfter kanskje jeg frem andre deler av plattformen enn Frp, men vi samarbeider godt, slår den påtroppende KrF-lederen fast.

Etter planen skal Simonnes bok: «Kampen om korset i politikken» utgis i august.