*Nettavisen* Nyheter.

Kjell Roar gjorde et sensasjonelt funn på sin egen gård

Den første dagen Kjell Joar Grimsrud gikk ut på gårdsplassen med sin nye metalldetektor, fant han en dansk skilling fra 1764. Foto: Stine Solbakken (Telemarksavisa)

Kjell Joar Grimsruds lek med metalldetektoren har forandret historien i bygda.

(TINN) Telemarksavisa: - Jeg var i lykkerus, minnes Grimsrud, som da han først bestemte seg for å kjøpe en metalldetektor i 2011, investerte 20 000 kroner i en av de best.

– Jeg søker der jeg synes det ser spennende ut. Jeg begynte rett og slett på min egen gårdsplass, sier han til TA.

– Sensasjon

– Det vi fant på gården til Grimsrud, er en sensasjon, sier fylkesarkeolog Geir Sørum.

– Vi fant et gårdsanlegg, som viser spor etter aktivt landbruk i Tessungdalen tilbake til 300-tallet. Det er tusen år tidligere enn vi har trodd, sier Sørum.

Funnstedet er blitt fredet. Det syns grunneier Grimsrud er fint.

– Jeg vet om noen bønder som ikke er glade for metallsøking fordi de frykter kostnader og fredning hvis det dukker opp gamle gjenstander. Det er en ubegrunnet frykt. Grunneier betaler ikke for utgravinger i slike tilfeller og det er fortsatt lov å dyrke jorda etterpå, sier Grimsrud til TA.

Siden han kjenner alle i hjembygda, er det ikke vanskelig å få ja til metallsøking på andres eiendom. Han tror de fleste grunneiere sier ja hvis de opplever søkerne som seriøse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mansjetter i sølv, som Grimsrud fant på en gammel boplass hos sin nærmeste nabo. De er trolig fra perioden 1700 til 1800. Foto: Privat


– Der det har vært folk, finner vi alltid mye penger, konkluderer Grimsrud.

– Hull i lommene

– Jeg tror de hadde mye hull i lommene i gamle dager. Jeg finner mange, gamle mynter. Den eldste jeg har funnet, lå i ei steinrøys bak gården til en nabo. Den danske skillingen er fra 1649. Alt av mynter før 1650 er innleveringspliktig. Den er derfor blitt registrert av Kulturhistorisk museum, men jeg fikk beholde den. Jeg ga den til grunneieren.

– Tull

Grunneieren er Sigrid Lurås Nørstebø på gården Sud Nørstebø i Tessungdalen.

– Jeg trodde det bare var tull da Kjell Joar sa han hadde funnet en så gammel mynt, forklarer den lykkelige eieren til TA.

– Familien er veldig interessert i historie. Slekta har bodd på Sud Nørstebø i flere generasjoner. Jeg blir andektig ved synet av mynten. Tenk hvor mye den toskillingen var verdt for folk på den tida. Det har vært drevet stort med smiearbeid i flere generasjoner oppi lia bak gården og det har nok trukket til seg mye folk, tror hun. Sammen med barnebarnet Gunn Cecilie beundrer hun den over 350 år gamle skillingen. Den ligger til utstilling i en staselig osteklokke i stua.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hornringen er et smykke som fortsatt er i salg. Grimsrud fant den på egen eiendom. Han tror den er fra 1800-tallet. Foto: Privat


I øverste lag

Han er medlem av Norges metallsøkerforening. I et album oppbevarer han alle de gamle myntene han har funnet 10 til 15 centimeter ned i jorda. Alle er søkt opp i Tessungdalen, der det i dag bor 120 innbyggere.

– Jeg tror mynten fra 1649 hang i et halsbånd, for det er hull i den, sier Grimsrud. Hjemme tar han fram en trekasse full av små plastposer. Der ligger flere funn, blant annet blykuler, som var ammunisjon i munnladningsbørser fram til 1800-tallet.

– Dette er en gammel hesteskospiker. Den er ikke verdifull. Noen vil kanskje si at det bare er jernskrap, men jeg synes en gammel spiker er moro. Jeg ser raskt om gjenstanden er verdt å melde inn. Dessuten legger vi ut funn på medlemsforumet til Norges metallsøkerforening. Der deler vi funn og kunnskap.

Lang svartid

- Jeg har levert en del gjenstander inn til fylkesarkeologen, som jeg ikke har fått svar på. I 2011 leverte jeg inn to pilspisser og et ildstål, som jeg fant på gården. Jeg fikk svar to år senere, forklarer Grimsrud. Fylkesarkeologen forklarer den lange ventetiden med store kapasitetsproblemer ved Kulturhistorisk museum i Oslo. Det er dit de spennende funnene blir sendt for vurdering, sier han til TA.

– Jeg begynte med denne hobbyen fordi jeg synes det er spennende. Hittil har jeg bare søkt i Tessungdalen, men det er spennende nok her. Et av funnene førte til at jeg fikk arkeologer på besøk på gården, forklarer Grimsrud.

Det rette pipet

– Jeg synes metallsøkere gjør en god jobb. Mye blir ødelagt hvis ikke vi leter og finner. Jeg leverer alt jeg finner til grunneier, sier Grimsrud, som er velkommen tilbake til Sud Nørstebø for flere søk.

– Jeg tror det ligger masse gammelt oppi lia, sier han til Sigrid Lurås Nørstebø. Hun synes det er så spennende med historien at hun kunne tenke seg en metallsøker selv.

– Det var en spesiell opplevelse å finne den gamle mynten. Jeg bare gikk oppover en stripe, så kom pipet som varslet et funn i sølv, forklarer hobbysøkeren.

– Jeg synes det er veldig stas med mynten, sier Lurås Nørstebø til TA.

– Det er blitt lykkeskillingen min.

Les flere saker hos Telemarsavisa.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.