Gå til sidens hovedinnhold

Kjellerstua ble badebasseng

Vannet trengte seg inn utenfra og kjellerstua sto under vann. Dette kan bli en realitet for mange hus i tida framover.

Kjellerstua til Tor Rydningen på Kvaløya ble lagt under vann ved forrige mildværsperiode. Dreneringa rundt huset var bunnfrossent og smeltevann utenfor trengte seg inn i kjelleren.

- Kan bli katastrofe
– Får vi mildvær og bråtining, blir det katastrofe rundt i bygd og by overalt hvor det er hellinger, sier Rydningen til Nordlys.

– Stikkrenner og grøfter er fulle av is. De som er ansvarlige har ikke gjort jobben sin med å holde disse åpne, sier Rydningen og spår kaos og vanninntrengning for dem som bor ved veier som vil flomme over fordi grøfter og stikkrenner er tette. Og på grunn av den sjeldent dype telen i bakken.

Tele målt til 1,5 meter
Tela stikker 1,5 meter ned i bakken, melder graverne på Vangberg gravlund i Tromsø. De har den siste uka målt tela til 1.5 meter, like dypt som de graver gravene.

– Til våren blir det kaos her. Flere gravlunder ligger under is. Tela kan gjøre det slik at vi ikke vil gi pårørende tilgang til grava etter begravelsen, den må avsluttes i kirka. Et gjørmehull, som det kommer til å bli her, er et uverdig sted å ta siste farvel, sier Bjørn?Tore Albrigtsen i Tromsø kommune.

Forsikringsbransjen skjelver
Den uvanlig store tela gjør at også forsikringsbransjen holder pusten. If Skadeforsikring kan melde om 220 vann og isskader på hus i Troms og Finnmark siden nyttår, mens Gjensidige har 1770 bygningsskader fra Trøndelag og nordover.

– Det er over dobbelt så mye som i et normalår, sier Pål Rune Eklo i Gjensidige.

- Vi er bekymret
På ett døgn i forrige uke da milværet var på gjestevisitt, ble det meldt inn 70 vannskader i Nord-Norge hos If. 15 av dem skjedde i Tromsø.

– Vi er bekymret for det som vil skje framover når smeltingen starter. Spesielt utsatt er de som bor i hellinger. Telen i jorda gjør at det er vanskelig å grave renner for vannet, sier Ann Tove Heitmann, skadesenterleder for If i Tromsø.

Les andre saker fra Nordlys her.

Kommentarer til denne saken