Gå til sidens hovedinnhold

- Kjemiske våpen funnet i Libya

Atomenergibyrået skal undersøke funnet.

Det nasjonale overgangsrådet i Libya (NTC) hevder de har gjort funn av illegale våpen i Libya.

Fungerende statsminister Mahmoud Jibril skal orientere om funnet på en pressekonferanse mandag.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har blitt koblet inn i saken for å granske funnet av kjemiske våpen.

En tjenestemann i NTC, Mohammed al-Saeh, hevder overfor den arabiske TV-kanalen Al Arabiya at funnet består av blant annet kjernefysisk materiale. Nyhetskanalen har ikke utdypet hva dette innebærer, men Nettavisen erfarer at det kan dreie seg om funn av uran i ulike kjemiske forbindelser, men ikke nødvendigvis relevante mengder uran av våpenkvalitet.

Følger internasjonal lov
- Ved å kunngjøre dette, forsikrer vi om at det nye Libya er et fredelig Libya, et Libya som retter seg etter internasjonal lov, et Libya som sikter mot utvikling framfor noe annet til fordel for sitt folk, sier fungerende statsminister Mahmoud Jibril i en uttalelse, melder nyhetsbyrået RIA Novosti.

Jibril ønsker ikke å si noe om antall våpen som er funnet.

- Det er internasjonale organisasjoner som håndterer denne saken, sier han.

Hadde atomteknologi
USA og Storbritannia klarte i 2003 å overtale Libyas leder Muammar al-Gaddafi til å gi opp sine planer om å anskaffe atomvåpen, ifølge The New York Times.

Atomteknologien som Gaddafi overleverte til USA, Storbritannia og internasjonale atominspektører i 2004, var langt mer omfattende enn først antatt. Libya hadde mer enn 4000 sentrifuger som kunne brukes til å anrike uran. I tillegg fantes det omfattende planer og tegninger om hvordan en kunne utvikle atomvåpen.

Libya fikk all atomteknologien fra Abdul Qadeer Khan, som er en av hovedarkitektene bak det pakistanske atomvåpenprogrammet. Khan dannet verdens største nettverk for illegal atomvåpenteknologi.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg