RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjempe spår børskrakk

Sist oppdatert:
Finanskjempen Morgan Stanley er råskeptisk til aksjer. Salgsignalene er krystallklare.
Meglergiganten Morgan Stanley anbefaler kundene sine å kutte ned på eksponeringen mot aksjemarkedet. Tre av meglerhusets nøkkelindikatorer lyser blodrødt og gir det klareste salgssignalet siden dotcom-boblen sprakk.

Sjefstrateg Teum Draaisma for europeiske aksjer i den amerikanske investeringsbanken sier ifølge the Telegraph at de tre advarslene er et veldig kraftig og har bare blitt utløst fem ganger siden 1980.

- Kan bli alvorlig

- Rentene stiger og når kritiske nivåer. Dette har større betydning enn veksten for aksjer, så vi tror at midtsyklusrallyet er over. Vår modell spår en 14 prosent korreksjon de neste seks månedene, men det kan bli mer alvorlig, sier strategen.

I snitt har Morgan Stanley Capital Internationals indeks som dekker 600 europeiske og britiske aksjer i snitt falt 15,2 prosent de neste seks månedene etter et slikt salgssignal blir utløst. Etter kollapsen i september 1987 falt indeksen 25,2 prosent og 26,2 prosent etter knekken i april 2002.

Draaisma sier at Morgan Stanley foretrekker å være på riktig side når slikt skjer.

Den første av de tre signalene Morgan Stanley følger nøye med på er «composite valuation indicator» en sammensetning som deler forholdet mellom pris over inntjening (P/E) til aksjene på avkastningen til obligasjoner (yield). Dette måler median verdien av aksjeprisen i forkant av en fusjonsboom istedenfor å være avhengig av en håndfull av store selskaper på det større indeksene.

- Hvis du ser på aksjer er forholdet mellom pris over inntjening (P/E) på toppnivåer på 20, sier strategen.

Ingen resesjon

De to andre målingene følger fundamentale forhold som vekst og inflasjon og risikoappetitten i markedet.

Morgan Stanley-strategen mener markedet alltid vil gå tilbake til fundamentale forhold og at investorene kan bråvåkne hvis renten heves i Japan og at rentemarginen i kredittmarkedet blir utvides.

Den store amerikanske investeringsbanken spår ingen resesjon og tror at avkastningen til obligasjonene vil fall under korreksjonen og fungere som en automatisk stabilisator.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere