RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjempebot og fengsel for Odfjell(Ny)

Sist oppdatert:
Kjemikalietankrederiet Odfjell har godtatt en bot på 300 millioner kroner fra amerikanske konkurransemyndigheter, samt at adm. direktør Bjørn Sjaastad og ytterligere en ansatt må sone i USA
Nytt: Odfjell tas opp igjen til notering

Det går frem av en pressemelding sendt ut fra rederiet i ettermiddag i forbindelse med en pressekonferanse om saken i Bergen. Aksjen har vært suspendert fra handel hele dagen i påvente av melding. Handelen blir gjenopptatt fra børsåpning tirsdag.

Odfjell vil som en del av forliket innrømme brudd på amerikanske konkurranseregler om ulovlig prissamarbeid i perioden 1998 til 2002. Det er datterselskapet Odfjell Seachem AS som får boten på 42,5 millioner dollar for.

Boten skal nedbetales over en periode på fem år, mens tapsføringen skjer i tredje kvartal i år.

Videre har adm. dir. Bjørn Sjaastad og befraktningsjef Erik Nilsen godtatt å sone i henholdsvis 4 og 3 måneder i USA som følge av lovbruddet. I tillegg har de fått bøter på henholdsvis 250.000 og 25.000 dollar.

De vil bli permittert fra sine stillinger med lønn. Sjaastad har fått innvilget betalt permisjon i seks til ni måneder. Terje Storeng er konstituert adm. dir. fra 30. september 2003. Storeng fratrer stillingen som adm. dir. for AS Rederiet Odfjell. Han har vært styremedlem i Odfjell ASA siden 1994.

- Dette er en veldig hard straff, både for selskapet og personene. Vi har tatt ansvar og Det amerikanske Justisdepartementet har verdsatt vårt samarbeid. Selskapet er fornøyd med å kunne legge saken bak seg. Alternativet var en langvarig juridisk prosess. Nå kan vi i stedet konsentrerer oss om å drive selskapet, og betjene markedet etter beste evne sier Styreformann Bernt Daniel Odfjell jr. sier i en kommentar.

På vegne av kunder er det i USA reist flere sivile søksmål, såkalt "class action", mot Odfjell og tre andre store kjemikalie tank rederier, Stolt-Nielsen, Tokyo Marine og Jo Tankers. Fordi disse sakene fortsatt er i en tidlig fase, kan vi ikke på det nåværende tidspunkt gi mer utfyllende informasjon, skriver selskapet.

Odfjell har tatt initiativet til samarbeid med EU Kommisjonen for å løse også den saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere