RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjempefiske i Trøndelag

Sist oppdatert:
Trøndelagselvene har registrert en markant bedring i laksefisket de første tre ukene av sesongen i forhold til i fjor.

I Namsen har man omtrent doblet fangstene i år – i forhold til fjoråret. Mens i de sørtrønderske elvene Orkla og Gaula, samt i Stjørdalselva - rett nord for fylkesgrensa - også er en betydelig økning av fangstene.

- Dette har veldig stor betydning for Namdalen. Ringvirkningene av lakseturismen i Namdalen er veldig høy. Og at det nå fiskes veldig bra, er god reklame for vassdraget – og for den videre sesongen, sier fiskeforvalter Anton Rekstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag til TV 2 Nettavisen.

Nesten dobling
Fram til den 20. juni er det tatt 514 laks i Namsen, 41 laks i Søråa og 91 i Bjøra. Tilsvarende tall for 2004 var 263, 21 og 43. Det vil altså si en nærmest dobling.

- Hovedårsaken er at vi hadde prognoser på et godt storlakseår denne sesongen. Derimot forventer vi et dårlig mellomlaksår, men bra med smålaks.

- En annen årsak til det gode fisket er at det har vært god vannføring i vassdragene sammenlignet med i fjor. Dermed har det også vært bedre innsig av laks til fjordene, sier Rekstad videre.

Også Sør-Trøndelag
Men det er ikke bare i Namsen fisket har vært godt. Også i de sørtrønderske elvene Orkla og Gaula har det vært en betydelig økning i fangstene.

I Gaula er det til nå tatt 791 laks med en snittvekt på 9,3 kilo, mens det på samme tid i fjor ble fisket 680 laks med en snittvekt på 8,0 kilo.

- Vi har hatt en klar økning både på antallet laks og på snittvekta. Dette kommer av to ting: For det første er det spådd et brukbart storlaksår. Men jeg tror det store utslaget skyldes oppkjøpet av kilenotkvoter i Trondheimsfjorden.

- Så jeg oppfordrer både fiskere og valdeiere å være med for å sikre videre drift av prosjektet, sier Torstein Rognes ved Gaula Natursenter til TV 2 Nettavisen.

Enig
Han får full støtte av Rune Krogdahl i Orkla Fellesforvaltning, der fangstene nærmest er blitt doblet siden i fjor.

- Det er ingen tvil om at det er tatt mye mer fisk i år enn i fjor. Årsaken er at vi begynner å ane mer og mer resultatene av kilenotoppkjøpene. Uten at det er mulig å si noe helt nøyaktig. Vi har selvsagt også vært heldige med vannføringen.

- De første ukene er viktigst for sesongen. Blir det tatt mye fisk, kommer det flere fiskere. Og med flere fiskere blir det tatt mer fisk. Da er vi inne i en god sirkel, sier Krogdahl til TV 2 Nettavisen.

Nesten dobling også her
Det er til nå tatt 634 laks i Orkla. Faktisk er det ikke tatt mer fisk til samme tid på sesongen i dette århundre! I fjor ble det fisket 384 laks, mens det i 2002 var et foreløpig toppår med 522 laks.

Statistikken for Stjørdalselva viser også en klar oppgang av fangster fra i fjor. 242 laks er landet per 20. juni, mot 187 i fjor.

Dermed tyder alt på at går det mot et veldig godt lakseår denne sesongen.

Jakt og fiske diskuteres i Veggavisen.

Her kan du lese mer om kvoteoppkjøp i Trondheimsfjorden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere