RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjempekontrakt til Aker Kværner(Ny)

Sist oppdatert:
Aker Kværner og konsernsjef Inge K. Hansen har signert en intensjonsavtale i milliardklassen for bygging av syv lektere for oljeproduksjon i det enorme oljefeltet Kashagan
Aker Kværner anslår verdien av arbeidet til om lag 1,5 milliarder kroner.

I intensjonsavtalen går det frem at operatøren Agip og Aker Kværner har til hensikt å fullføre forhandlingene og signere kontrakten for prosjektet senere i høst. Arbeidet starter umiddelbart gjennom en interimavtale, melder Aker Kværner tirsdag morgen.

- Kashagan-prosjektet er et viktig springbrett for Aker Kværner i de attraktive markedene knyttet til oljefeltene utenfor Kasakhstan og til feltene på russisk sektor, sier Simen Lieungh, konserndirektør for feltutvikling i Aker Kværner.

Lieungh fremhever at intensjonsavtalen med all tydelighet viser Aker Kværners posisjon som en konkurransedyktig og global leverandør i internasjonal olje- og gassindustri.

Hele konsernet med

Intensjonsavtalen omfatter fabrikasjon, utrustning og testing av syv lektere - tre for oljeseparasjon, to for gass og glykol-behandling, en for nødstrømsgeneratorer og annet nødutstyr, samt en for brannslukningsutstyr. Alle lekterne bygges 95 meter lange, 16 meter brede og 5,5 meter høye, ifølge Aker Kværner.

Etter levering skal lekterne installeres på pilarer i fire til seks meters dypt vann. Installasjonene inngår i den første fasen av en langsiktig utbygging av Kashagan-feltet.

Lekter-skrogene skal bygges ved Aker Tulcea og Braila verftene i Romania, et arbeid som starter sent i november i år.

Kværner Egersund skal sammenstille modulene som skal stå på seks av lekterne. Søsterselskapet Aker Kværner Elektro skal levere elektroinstallasjon, instrumentering og telekommunikasjon om bord.

Stor jobb på stort felt

På det meste vil omkring 1200 personer være involvert i prosjektet. For Aker Kværner vil Kashagan-avtalen bety omtrent 750 årsverk.

Kashagan-feltet representerer ifølge Aker Kværner et av destørste funnene av olje og gass i verden de siste 30 årene. Andelseierne i Kashagan-prosjektet er Eni (Agip, operatør), ExxonMobil, Shell, Total, British Gas (alle med 16,67 prosent eierandel), og ConocoPhillips og Inpex, (med eierandeler på 8,33 prosent hver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere