Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper for jorda og miljøet

Dagen før 17. mai, er vi invitert til å være observatører på en demonstrasjon i den idylliske lille landsbyen Artas utenfor Betlehem. De ønsker å stoppe arbeidet med en kloakktank som den israelske bosettingen Efrat vil legge midt i en palestinernes olivenlund.

Bosetterne i Efrat har fått rettens tillatelse til å legge et kloakkrør under separasjonsmuren og bygge en kloakktank i olivenlundene til landsbybeboerne i Artas. For palestinerne er dette sterk kost; først er bosettingen bygget på okkupert palestinsk jord, noe som er i strid med Folkeretten. Deretter får den lov til å føre kloakken sin tilbake til palestinerne. Dagens demonstrasjon har derfor som mål å stoppe arbeidet med adkomstveien til olivenlunden der kloakktanken skulle ligge.
Vi kjører fra Betlehem og kommer inn på stadig mindre og mer humpete veier. Vi kjører gjennom Artas, forbi et katolsk kloster og inn i en bratt dal med frodige olivenlunder i dalbunnen. Snart ser vi bosettingen Efrat på toppen av åssiden foran oss, og veien er så dårlig at vi må gå de siste meterne til fots.
Noen titalls palestinere, israelere og internasjonale har møtt opp og begir seg opp bakken til anleggsmaskinene. Men vi blir raskt stoppet av en håndfull israelske soldater med maskingevær. Vi får ikke lov til å demonstrere ved anleggsmaskinene. Flere av deltakerne forsøker å forhandle med soldatene, og forteller at dette er palestinsk jord og at de har rett til å være her. Men de får ingen svar. Soldatene sperrer veien, og etter en halvtime må vi bare snu og gå tilbake igjen.
En av de lokale initiativtakerne til demonstrasjon, Mohammad Abu-Sway, er svært fortvilet over situasjonen.
Det israelske rettssystemet gir oss ikke rettferdighet. De tvinger oss til å forsvare vårt land med sivil ulydighet, sier han og understreker at lokalbefolkningen ikke vil bruke vold. De vil bare forsvare eiendomsretten sin ved å fortsette å bruke jorda og eventuelt stille sine kropper i veien for soldater og anleggsarbeidere.
Vi reiser fra Artas med uforrettet sak i dag, men de lokale aksjonistene gir seg ikke. De vil opprette en teltleir i olivenlunden, slik at de raskt kan mobilisere lokale aksjonister når israelerne begynner å grave. De vil også forsøke å overtale nonnene i det lokale klosteret til å delta i aksjonene. Klosteret vil nemlig også rammes av eventuell forurensning fra kloakkanlegget.
SISTE: Klokka halv seks søndag morgen angrep soldatene teltleiren. Demonstrantene ble båret bort og bulldosere ødela trærne. Fire israelske fredsaktivister ble arrestert. Da jeg ankom i åttetida var aksjonistene tilbake på anleggsplassen og sørget over sin tapte jord. Nå blir det kloakk i stedet for aprikoser i Artas-dalen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien