ALNA (Nettavisen): Rødt-delegat Ole Marcus Mærøe har holdt flere flammende innlegg på Rødts talerstol.

I prinsipprogrammet står det at «Rødt støtter grunnprinsippene «yte etter evne, få etter behov». Dette kaller vi i Rødt kommunisme».

I helgen skal partiet vedta nytt prinsipprogram, og Mærøe kjemper for at begrepet kommunisme skal overleve.

- Rødt er et sammensatt parti med folk som kaller seg mye forskjellig. Vi trenger ryggdekning for å kunne kalle oss kommunister offentlig, sier Mærøe til Nettavisen.

- Hvis begrepet fjernes, vil du fortsatt kalle deg kommunist?

- Ja!

- Moxnes er for opptatt av andre

- Du er ikke på linje med Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Hvor mener du han trår feil?

- Jeg mener han legger for stor vekt på hvordan andre folk definerer begrepet.

- Hvem da?

- Folk utenfor oss selv: Pressen, høyresiden, folk som ikke nødvendigvis er våre venner. Resten skulle vi nok klart å overbevise med litt tid. Hvor langt skal vi rygge? Hvor lenge skal vi la våre politiske uvenner definere våre begreper, spør han.

Dessuten:

- Argumentet om at begrepet er til hinder for vekst, faller litt på sin egen urimelighet fordi veksten har kommet med ordet kommunisme i programmet, sier Mærøe.

- Tror det blir jevnt

- Hvordan opplever du stemningen i landsmøtesalen?

- Det er vanskelig å si, men ut fra de som har vært på talerstolen, tror jeg flest er for at vi skal bevare kommunisme. Jeg har på følelsen at avstemningen blir jevn, sier Mærøe.

Det er simpelt flertall som gjelder når det skal voteres senere lørdag eller senest søndag.

- Bekymret for Rødts fremtid

- Hvor skuffet blir du hvis du lider nederlag?

- Jeg blir veldig skuffet, men først og fremst bekymret for fremtiden, for at vi i fremtiden skal klare å holde Rødt samlet som et parti, hvor det er rom for kommunister, sosialister, anarkister og andre.

- Opplever du også at dette er den store snakkisen på landsmøtet?

- Ja, og det visste jeg på forhånd, derfor var jeg imot at vi skulle behandle hele prinsipprogrammet nå fordi denne diskusjonen skygger for mye annet.

- Men det er viktig for folk, så det er naturlig at det blir sånn, legger han til.

- Ingen eksempler på suksess

- Begrepet kommunisme forbindes med diktaturer og store lidelser. Hvordan ser du på det?

- For mange er det nok riktig, men jeg mener det blir feil fordi disse samfunnene har ikke nådd målet om å bli kommunistiske. De har blitt undertrykte diktaturer i stedet.

- Har du noen eksempler på at klasseløse samfunn har blitt en suksess?

- Nei, så langt har det ikke blitt innført noe sted. Det har heller ikke blitt forsøkt innført noe sted hvor forholdene har ligget til rette for det.

- Synes du Norge er et godt land å bo i?

- Ja, jeg synes det, foreløpig, men det er i ferd med å bli verre, for mange. Lønnsveksten for vanlige folk stagnerer, det er innstramminger for dem som lever på trygdeytelser, noe jeg mener er et resultat av kapitalismen.

Leder i Rød Ungdom, Tobias Drevland Lund, støtter Mærøes syn.

- Rød Ungdom vil bevare begrepet «kommunisme» i programmet. Vi er marxister, bygger analysene våre på marxisme og så har jeg forståelse for at kommunisme er et begrep tolker begrepet ulikt, sier Lund til Nettavisen.

- Men hvis man leser hele programmet med fortellingen om målet «det klasseløse samfunn», kommer begrepet naturlig.

- Du kaller deg kommunist?

- Jeg er ikke så opptatt av de merkelappene, men har ikke noe imot å kalle meg kommunist.

- Hva tror du blir utfallet?

- Jeg er veldig spent, aner ikke, synes det er veldig interessant at vi har diskusjonen og trodde flere skulle støtte begrepet kommunisme.

- Hvor skuffet blir du hvis det fjernes?

- Jeg tror mange blir skuffet og frykter en høyre-dreining, slik vi har sett eksempler på hos andre partier etter tilsvarende «renvaskingsprosesser». Men jeg tror Rødt kommer til å forbli Rødt uansett, avslutter Lund.

- Landsmøtet avgjør

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ville fjerne «kommunisme» fra programmet i 2014, men ble stemt ned.

- Moxnes, kommer «kommunisme» til å overleve dette prinsipprogrammet?

- Det er opp til landsmøtet. Målet vårt er et klasseløst samfunn, der ikke familien din avgjør hvilke muligheter du får i livet, men der folk stiller mye likere, sa Moxnes til Nettavisen tirsdag.

Marie Sneve Martinussen: - Jeg er sosialist

Nestleder Marie Sneve Martinussen sier til Nettavisen at hun skulle ønske «kommunisme» ikke tok så mye oppmerksomhet på landsmøtet.

- Hvorfor blir det slik?

- Fordi media snakker mye om det, og da blir vi i Rødt veldig oppmerksom på det. Det er også et begrep noen har sterk tilhørighet til, mens andre ikke har det. Jeg mener at innholdet i prinsipprogrammet vårt står seg veldig godt både med og uten ordet «kommunisme».

- Kaller du deg kommunist?

- Jeg kaller meg sosialist og ofte marxistisk økonomom - eller finnmarking, sier nestlederen som kommer fra Kirkenes.