Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper mot digital mobbing

Risikoen for at bilder og informasjon på nett kan ødelegge for noen senere i livet, er stor. – Nettet har veldig stor makt, sa kulturminister Hadia Tajik på Marienlyst skole tirsdag.

MARIENLYST: Elevene som var til stede under åpningen av Bruk Hue-kampanjen på Marienlyst skole, var engasjert over det aktuelle temaet om digital mobbing.

På plass var også kulturminister Hadia Tajik, som vil oppfordre barn og unge til å ta forholdsregler før man publiserer på nett.

– Nettet har veldig stor makt. Det er lett å dele informasjon fra sosiale medier og spre dette videre. Men det er viktig å huske på at risikoen for at bilder og kommentarer blir på nett for alltid, faktisk er stor, sier Tajik.

Kartlegger mobbing

Norstat har på oppdrag av Telenor gjennomført en undersøkelse for å kartlegge digital mobbing i Norge. 569 foreldre og like mange barn deltok i undersøkelsen.

– Hver tredje ungdom har i undersøkelsen rapportert at de har gått rett til en voksen dersom de har opplevd mobbing av andre på nett. Dette er selvfølgelig veldig bra, men vil at tallet skal bli enda høyere, sier Tajik.

Det viser seg også at barn og unge i gjennomsnitt bruker to timer på nettet hver dag.

– Vi har et ansvar for å gjøre nettet og sosiale medier til et godt sted å være. Men da må vi bruke huet og tenke oss om før vi publiserer noe. spør deg selv om du ville likt å motta denne kommentaren fra andre, før du publiserer den, fortsetter Tajik.

LES OGSÅ: En skole som bryr seg

Lettere å slenge dritt

10. klassingene ved Marienlyst skole synes foredraget om nettmobbing var spennende, og ikke minst viktig.

– Det er utrolig mye som skjer ute på nettet. Mange opplever mobbing enten på nett eller mobil, og det er utrolig viktig å tenke over hvilke konsekvenser dine ord kan ha, sier Thea Sagen.

Elevene mener den nye teknologien er hovedårsaken til at unge stadig opplever mobbing på nett.

– Nå finnes det jo utallige apper til mobil, og det blir opprettet nye former for sosiale medier hele tiden. Det er mye lettere å slenge dritt til hverandre over mobil og nett, enn å si det rett til en person. Alle sitter jo også med iPhone i timene, sier Sagen.

Ryktespredning på nett

8 av 10 barn oppgir i undersøkelsen at de har smarttelefon, og 71 prosent oppgir at de bruker sosiale medier flere ganger daglig. Dette er med på å gjøre nettmobbing til et stort problem, mener elevene.

– Vi vet at unge sitter mye på nett, vi bruker mobil og sosiale medier hver eneste dag, og det er lett å spre rykter om andre på nett. Det går så utrolig fort, og det er enklere å mobbe andre bak en pc-skjerm enn i skolegården. Spesielt hvis det er noen du ikke kjenner så godt, men bare har hørt rykter om, sier medelev Tuva Greaker.

LES OGSÅ: Marienlyst-rekor misliker versting-stempel

Foreldre burde ha mer oversikt

Elevene mener foreldrene også burde ha mer oversikt over hvilke sosiale medier og mobilapplikasjoner barna deres bruker. De mener det kan være vanskelig å snakke med en voksen hvis man opplever mobbing, og at foreldrene derfor burde ta en jevnlig prat med barna for å forsikre seg om at alt går bra.

– De voksne vet kanskje ikke like mye om digital mobbing som det vi unge gjør. Vi har vokst opp med mobiltelefon og internett, men for foreldrene våre kan det være vanskelig å forstå hvordan mobbing kan foregå over nettet, sier Greaker.

Undersøkelsen viser at 1 av 4 foreldre i liten grad kjenner til hva digital mobbing er.

LES OGSÅ: - Bruk hue på nett!

Sjokkert over konsekvensene

Under foredraget ble det vist ulike eksempler og konsekvenser av mobbing på nett. Blant annet hva som kan skje ved identitetstyveri, upassende bilder eller filmer av andre, og sjikanerende kommentarer. Politiet blir ofte involvert og vedkommende kan ende med store bøter. Blant annet kan du bli ilagt en bot på 4.500 kroner for å kalle andre for hore. Dette var helt ukjent for elevene.

– Jeg visste at nettmobbing har store konsekvenser, men at bøtene kan bli så høye for ord som der og da kanskje bare er ment som tull, det sjokkerte meg, sier Sagen.

Elevene mener likevel at straffen er rettferdig, og at det er viktig for unge å lære om konsekvensene av mobbing på nett. Trusler er ikke akspetabelt mener de.

– Det er alt for mange som ikke tenker seg om før de skriver noe til andre på nett, som kan oppfattes som mobbing. Det er heller ikke lett å vite hvor grensen går for alle, for vi er jo forskjellige, og noen tåler mer støyt enn andre, sier medelev Erlend Sem Hartgen.

Elevene synes temaet er et viktig tiltak som alle skoler vil dra nytte av. Og det var ekstra stas at kulturministeren var til stede under åpningen.

LES OGSÅ: - Mobbing ødelegger alt

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?