RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjempestart for Siem

Avtroppende NTF-direktør Kjetil Siem får en knallstart i sin nye jobb som CEO i Premier Soccer League (PSL) i Sør-Afrika. Sørafrikanerne holder i disse dager på å signere tidenes TV-avtale med Siem som sentral mann i kulissene.

- Jeg vil ikke fokusere på meg selv i dette i det hele tatt, men vi snakker om et betydelig løft for sørafrikanske fortballrettigheter, Det er hevet over tvil, sier Siem.

Femdobling

I forrige runde gikk rettighetene til den sørafrikanske varianten av NRK - SABC - som betalte 65 mill Rand i året, som tilsvarer i underkant av 60 mill norske kroner. Den nye avtalen ligger an til å bli nærmere 300 millioner årlig, altså en femdobling!

- Ja det er ikke småtteri. Ligaen får tilført over 200 millioner mer årlig de neste fem årene, faktisk kanskje 230 - 240 mill mer. Det er klart det blir en ny verden for dem, eller jeg må nesten si oss.

Hvilken betydning får dette for din jobb?

- Enormt. Det gjør hele forskjellen. Alt blir mye lettere. Også den delen av jobben min som går mot VM vil forenkles av dette. Makan til kick start er det ikke mulig å få, sier Siem.

Kamp om rettighetene

Men avtalen møter motstand.

- SABC er på krigsstien og det er mye politikk og juss akkurat nå. Det minner meg litt om da TV2 begynte som kanal i Norge og NRK reagerte på at ikke alle rettigheter lenger havnet der. Enhver monopolist forblir monopolist i sinnet en stund etter at monopolet faller. Så også her.

Årsakene til mangedoblingen av prisen på rettighetene har paralleller med Norge. Nye mediekonsetllasjoner, posisjonering opp mot VM, ny type pakketering og flere aktører på banen i et land med stadig sterkere økonomi var med på å sende prisen til himmels.

Store utfordringer

Siems hovedoppgaver blir å profesjonalisere, løfte produktet, bygge brandet, og samtidig sørge or at mye av midlene kommer tilbake der hvor fotballen skapes.

- Dette er alvortlig viktig i et land hvor mange av de som elsker fotball har lite eller ingen penger, og mangler både jobb, utdannelse og skikkelig sted å bo. Dersom fotballen her fjerner seg for mye fra egne røtter, blir det lett skivebom. Samtidig må det ikke forbli en idrett for fattige. Her vokser det nå i kjølvannet av aparteid frem en stor svart middelklasse (black dimonds) som snart står for 30 pst av kjøpekraften i landet, sier Siem som har et håp:

- Drømmen er selvsagt at fotballen blir for hele nasjonen og alle fargene. Det er en drøm, og VM i 2010 et middel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere