RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jan Ødegård (Aura Avis)

Kjempet seg ut av rullestolen

Sist oppdatert:
Einar Bele var ufør for fire år siden – nå driver han Einars vask og maleservice.

SUNNDAL (Aura avis): – Jeg fikk et tilbud om gratistime fra treningssenteret da de åpnet i mars 2007, sier Bele.

Det ble opptakten til det som skulle bli et nytt liv for den da 50 år gamle, uføre sunndalingen, skriver Aura avis.

Han var ikke motivert da han dukket opp i treningsstudioet første gangen. Han var sterkt overvektig og hadde vært avhengig av elektrisk rullestol de siste fem årene. Han hadde fått konstatert multippel sklerose (MS) og var avhengig av daglig hjemmesykepleie, hjemmehjelp og trygghetsalarm.

Rask endring
Men han hadde et stort ønske om å komme seg opp av rullestolen og få et bedre liv. Innehaver av Impulse Sunndal, Jens Søreng, satte opp et treningsprogram, som Einar fulgte til punkt og prikke. Det ble mange timers slit i treningsstudioet, men endringen til det bedre kom raskt.

Kroppen ble sterkere og etter åtte måneder intens trening hadde han ikke lenger behov for verken hjemmesykepleie eller hjemmehjelp. Og rullestolen var parkert – forhåpentligvis for godt.

- Jeg har fortsatt smerter og blir lett svimmel, men ellers føler jeg meg bra, sier Einar til Aura avis.

Han er fortsatt avhenging av å trene jevnlig, opp til flere ganger i uka, for å holde sjukdommen i sjakk og rullestolen ute av syne. Dessuten er alle gamle hjelpemidler han før var avhengig av nå levert tilbake. Han har ikke noe ønske om å få dem tilbake i leiligheten.

Maler igjen
Fram til han ble uføretrygdet på grunn av MS hadde Einar jobbet som maler, og trivdes med jobben. Da arbeidet med maling av ungdomsboligene på Storøra ble lagt ut på anbud tidligere i sommer, ble han fristet til å søke på jobben.

Einar leverte inn anbud på maling av åtte eneboliger i rekke, fem firemannsboliger og fire nye søppelstativ, og fikk tilslaget, skriver Aura avis.

Men før han kunne starte arbeidet, måtte han opprette sitt eget firma. Han fikk hjelp på næringshagen til å ordne med papirmølla til Brønnøysundsregistrene, og i begynnelsen av juli var enmannsforetaket Einars vask og maleservice en realitet.

Stor jobb
Det er en stor og omfattende jobb han har tatt på seg, men Einar gleder seg til hver dag – spesielt når været nå er bra og det er mulig å holde på utendørs. Fortsetter været slik med bra temperatur og det holder seg tørt, kan han drive på til langt ut i oktober.

Han regner med å bruke flere måneder på jobben, og er neppe ferdig før et stykke ut på våren neste år. Det skyldes også trygdereglene.

Einar er fortsatt uføretrygdet. Men han har muligheter til å tjene 75.000 kroner utenom trygda i året, uten at det fører til avkorting. Derfor velger han å dele opp arbeidet i to bolker. Han satser på å bli ferdig med eneboligene i rekke i år, og vil ta firemannsboligene til neste år, skriver Aura avis.

Lyse farger
Einar har fått ganske frie tøyler med fargevalget. Eneste kravet var at en ønsket seg lyse farger i stedet for dagens røde, blå, gule og grønne farger, som var nokså matte etter flere år med mang

- Nå blir det kaffe latte og hvit lin på annethvert hus i rekka, sier Einar. Han satser på kvalitetsmaling av merke Herregård, silikonbasert oljedekkbeis som passer klimaet i regn- og vindfulle Sunndal.

Det er minst ti år siden ungdomsboligene på Storøra ble malt sist, og beboerne i borettslaget har lenge ønsket en oppgradering. Det var derfor stor glede i borettslaget da han for 14 dager siden dukket opp med høytrykksspyler og startet arbeidet med å vaske ned husene.

Nedvaskingen trengtes, for det har vært så som så med det utvendige vedlikeholdet av boligene. Mesteparten av sprossene på vinduene var dessuten ødelagte og måtte bare fjernes. Flere steder var sprossene rett og slett falt av.

Grovlortåt
- Husa var grovlortåt, forteller Bele, som ved hjelp av skrape, kraftvask og høytrykksspyler har fått bort lorten. Etter to dagers god tørk kunne arbeidet med malingen ta til. Første huset er nå ferdig, og han er godt i gang med nummer to. Det skal være ferdig før helga, sier han til Aura avis.

Det verste arbeidet tar han først enste år. Firemannsboligene er over to etasjer, og krever at det settes opp stillaser. Her regner han med minst en ukes arbeid på hvert hus.

Les flere nyhetssaker fra Aura Avis her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere