*Nettavisen* Nyheter.

Kjendis-twittrerne tar medias plass

Foto: Kevin Winter/Getty Images

Ashton og Demi hjelper demonstranter å få ut informasjon fra det stengte landet Iran.

(SIDE2): Internett har blitt et svært viktig verktøy for befolkningen i land som har mer eller mindre stengt grensene til verden rundt.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Tidligere har Kina, Nepal og Burma enten stengt nettet fullstendig eller ansatt en haug med folk for å overvåke trafikken, i forsøk på å kontrollere hva som strømmer ut og inn av informasjon.

Etter det omstridte valget i Iran forrige uke, der opposisjonen hevder valgfusk resulterte i Ahmadinejads sier, har nettløsninger som Twitter blitt en viktig kanal for å få ut bilder og videoklipp.

Les også: Twitter seirer over Iran-velde

Flere millioner mennesker har gått ut i gatene i Teheran for å demonstrere mot det de mener er valgfusk, men har blitt møtt med vold – hvor mange som er døde er ikke sikkert.

Utenlandske journalister er kastet ut av landet, og hva som skjer innenfor grensene blir dermed vanskelig å dokumentere. Derfor har kjente twittrere, som ekteparet Demi Moore og Ashton Kutcher, valgt å hjelpe med å spre informasjonen til sine mange millioner av fans.

– Med tanke på hvor bra det gikk med krigen i Irak, så vet jeg ikke om vi skal begi oss inn på en Iran-greie, svarte Kutcher da han ble spurt om han mener USA skal involvere seg i politikken i Iran.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden akkurat nå!

Kona Demi, skriver dette på sin Twitterkonto:

– Hjertet mitt blør, men jeg inspireres av det iranske folkets mot og styrke, tross motstanden de møter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.