RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjendisene får alkohol-kritikk

(Montasje: Nettavisen/TV 2)
Sist oppdatert:
Alex Rosén lar barn smake utvannet vin, mens Senkveld-gjengen sitter barnevakt i bakrus.

(SIDE2:) Den siste uken har det dukket opp to saker som dreier seg om barn og alkohol. Begge ganger er det kjente mennesker som har uttalt seg, og som har fått debatten til å rase.

Under tittelen «Send meg Rioja’en, pappa» skriver Nettavisens blogger, Susanne Kaluza, «Hvorfor i alle dager sløse bort edle dråper ved å vanne ut god vin og gi til noen som egentlig foretrekker Kuli?»

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Hun ser ikke poenget med å venne ungene til smaken, slik Alex Rosén sier han gjør i et intervju med Se og Hør Weekend TV . Rosén, som har sin egen vin på Vinmonopolet, sier at han gjerne lar barna på 4 og 6 år drikke sterkt utvannet vin, en gang iblant. Han understreker blandingen blir som saft og at alkoholprosenten nærmest ikke er tilstede.

Er det greit å gi barn utvannet vin, spør vår blogger Susanne Kaluza.
Er det greit å gi barn utvannet vin, spør vår blogger Susanne Kaluza.

Selv mener Kaluza at det ikke er noe feil i å la ungene stikke fingeren i vinglasset eller lukte på alkohol. Frastøtt blir de uansett, skriver hun. Men hun skjønner ikke vitsen i å la drikke utvannet vin.

Men om man skal gjøre vin til vann er det mange sterke meninger om blant Nettavisens lesere.

- Kanskje han lar guttungen får et lite glass med litt vin med vann i. Ikke en hel flaske. Folk er forskjellig. Det er bare vi nordboere som er redd for det aller meste. Ikke alle da. Synes det er altfor mye hysteri. Rart at vi overlevde 60 og 70 tallet. Da gjorde vi mye rart, skriver en leser som synes Rosén bør få gjøre som han vil.

Mens en annen som er oppvokst i Frankrike sier at dette var helt vanlig under hennes oppvekst.

SE OGSÅ: Nordmenn delt i synet på alkohol

Vanlig sørover
Hei – har selv vokst opp med fransk mor, og dette er heeelt vanlig når man kommer sørover. Likte det aldri – men det var dette alternativet vi hadde til vann. Vi fikk aldri brus/saft, f.eks. Hvorvidt dette er heldig sett ift. senere drikkevaner kan jeg kun uttale meg om meg og min egen familie – vi har klart oss veldig bra. Men oppriktig talt – å gi barn tynntynn utblandet vin kontra alskens brus/Kuli med E-stoffer og sukkersukkersukker? Det morsomme er jo at jeg nesten aldri drikker alkohol i voksen alder, men brus derimot...

Generelt sier våre lesere som har bodd i sørligere, europeiske strøk at de ikke ser noen fare i at smaksløkene utvikles, og at de fleste barn foretrekker annet enn utvannet vin.

Andre mener foreldre bør gå i seg selv når det gjelder sukker og e-stoffer før de uttaler seg krast om alkohol og barn.

Selvsagt greit at barn opplever det AR gjør. Kun moralistiske mørkekvinner, som mangler empati, mener en.

Latterlige mennesker. Dere fôrer opp barna deres med FirstPrice drittmat, sukker, e-stoffer og anna drit, men litt vin utblandet i vann er liksom krise. Patetisk! Mener en annen.

I bakfylla
Fredag dukket det opp en annen sak om barn og alkohol som satte sinnene i kok da det ble kjent at fredagens duell i TV 2s «Senkveld» handler om at Harald Rønneberg, Thomas Numme, Asbjørn Slettmark og Maria Mena skal ta seg en kveld på byen for deretter «i bakfylla» sette 30 unger i Bamseklubb i Syden i stevne dagen derpå.

«Senkveld»s redaktør Bård Eriksen i TV 2 sier til Vårt Land at duellen er laget med det sedvanlige glimtet i øyet slik Numme og Rønneberg gjerne gjør. Men ikke alle er enige i det.

- Historier om fyll og det man har måttet gjøre når man er bakfull, er jo ofte slagere i sosiale sammenhenger. Det er gjenkjenbart, mange kjenner seg igjen, og det er kanskje lett å tenke at det kan gjøres med «glimt i øyet» som programdirektøren i TV2 sier. For mange voksne er det kanskje morsomt. Men da glemmer man kanskje å ta innover seg at slitne voksne ikke er det morsomste barn vet. Hvordan ville du likt det om de som skulle ha ansvar for at du skulle få en bra dag forberedte seg med sikte på å bli bakfull? Jeg synes det er respektløst overfor barna, sier psykolog Gøril Westborg Smiseth.

Kopierer foreldrene
Psykolog Gøril Westborg Smiseth, daglig leder ved lavterskeltilbudet Kompasset i Blå Kors, forteller til Side2 at det er rundt 10-års alder at barnas holdninger til alkohol dannes. Det er også i den perioden barn er mest skeptiske til foreldrenes alkoholbruk. De forbinder ofte alkohol med noe ekkelt og synes det å bli full er kvalmt.

Men gradvis vil barnas holdning endre seg, og når den gjør det, så er det foreldrenes holdninger til alkohol de kopierer.

Får de smake alkohol hjemme, vil de sannsynligvis synes det er helt ok å drikke. Uttrykker voksne at det er morsomt å bli beruset, vil antakelig ungen din etter hvert forsøke det samme.

Westborg Smiseth sier hun tror at foreldre i dag er mer oppmerksomme på at det å gi barna alkohol ikke nødvendigvis gjør dem til feinschmeckere innen vinkunsten.

- Det vi ser er at de som får servert alkohol hjemme, eller får med seg alkohol ut,, ikke drikker mer kontrollert. De drikker bare mer, fordi alkoholen også gir dem en lavere terskel for å drikke mer, sier hun.

Det er også slik at vi voksne tror at vi er bedre forbilder enn det vi kanskje er. En nylig publisert undersøkelse fra Blå Kors viser at det er foreldre i Oslo som drikker mest sammen med barna sine. Mange drikker også en god del når de har førjulsfester med barna til stede.

Bagatelliserer
- Vi bagatelliserer generelt hvor mye vi forandrer oss med alkohol, sier Kompasset-lederen til Side2. Når vinen eller ølen går inn i sosiale sammenhenger med andre voksne, blir vi også mindre oppmerksom på barnets reaksjoner. Det er ikke så rart, mener Westborg Smiseth.

- Det å drikke og konsentrere seg om samtaler med andre voksne krever noe av deg og gjør det umulig at du ser barnet fullt og helt, sier hun.

Utfordringen vi voksne bør ta, er om vi virkelig vil ta på alvor når barnet vårt sier at de ikke liker at vi drikker alkohol når vi er sammen.

Kari Randen, leder i AV-OG-TIL sier på nettsidene til Blå Kors at det kan være greit å finne seg noen kjøreregler. Hun har noen klare råd til voksne som skal i selskap sammen med barn i førjulstiden:

- Hvor mange glass tåler barnet mitt i kveld? Hva synes egentlig ungene mine om at jeg drikker? Hvor går grensen før jeg føler meg beruset? Før jul er det én viktig ingrediens som virkelig kan gi barna den rette julestemningen: Foreldre som oppfører seg akkurat som de pleier, skriver hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere