*Nettavisen* Nyheter.

Kjendisene hetses på nettet

BLITT HETSET: NRK-programlederne Noman Mubashir og Per Sundnes har følt seg hengt ut på nettet. Foto: (NRk)

Programledere og kjendiser føler seg ofte sjikanert av anonyme debattanter på nettforumer.

30.01.08 14:50

(SIDE2): I Dagbladet onsdag snakker flere norske kjendiser som deres forhold til internettforumene.

Programleder i NRK , Noman Mubashir (33), forteller til avisen at han har opplevd sjikane og ble deprimert av kommentarene han fikk angående sin dekning av Bhutto-drapet på statskanalen.

- Da fikk jeg ganske mye pepper på nettet. Selv om jeg er programleder og stikker hodet fram, så har jeg også en sårbar side. Det var spesielt vondt å lese meldinger der jeg ble stemplet som rasist – jeg som i hele min TV-karriere har jobbet mot fordommer og for brobygging, sier programlederen til avisen.

Les også:Slakter egen Pakistan-dekning

Sjokkert
Noman er sjokkert over alt hatet som skrives i forumene, spesielt rettet mot innvandrere. Han mener det er lett å gjemme seg bak et kallenavn, og mener redaktørene burde sette foten ned om hatbudskap fra anonyme debattanter.

Tror på endring
Grand Prix-programleder Per Sundnes (41) har opplevd sjikane på nettet flere ganger, alt fra seksuell legning til GP-jobben diskuteres i forumene.

Per tror på et veiskille i nettdebatten etter at Stig Inge Bjørnebye fikk medhold i sin klage til PFU (Pressens Faglige Utvalg) tirsdag.

Les også: Bjørnebye felte Agderposten

Begge programlederne er imot sensur, men mener allikevel det burde det være en form for redigering i debattforumene.

Les mer her:- Nettdebatter kan ta liv

Mange skrekkhistorier
En rekke kjendiser har opplevd å bli omtalt på en nedsettede måte, eller at manipulerte eller stjålne bilder av dem har blitt publisert på nettet mot deres vilje.

Mest oppmerksomhet har kanskje bildene av Vibeke Skofterud, Kåre Conradi og Rune Rudberg fått. Men listen over kjendiser som har blitt hengt ut på nettet er urovekkende lang.

Svært profilerte navn som Tone Damli Aaberge, Sandra Lyng Haugen, Mia Gundersen, Aqua-Lene, Aylar Lie, Kristin Kirkemo og John Arne Riise har alle blitt hengt ut med krenkende bilder.

Selv bilder av Valgerd Svarstad Haugland og Anita Apelthun Sæle har blitt manipulert inn blant kroppene til halvnakne modeller. Dette var imidlertid ikke en anonym person som sto bak, men daværende fylkestingsrepresentant John Arntsen (Frp).

Les hele saken her: Frp'er nakenmanipulerer Valgerd
Les mer om de andre som er nevnt over : Kjendisenes nakne mareritt

Les også: Tone reagerte mot netthets

Andre som har blitt hengt ut er Jon Carew og Ketil Tefke.

Les mer om det her: Henges ut med sex-bilde
Les også: Derfor kastet Riise trusa

Mer hets
Et relativt nytt forum hvor kjendishetsen har fått grobunn er Facebook. Side2 har tidligere skrevet om hvordan brukere her både anonymt og med fult navn legger ut svært støtende meldinger.

- Jeg synes Pia Haraldsen er ekstremt stygg og har en motbydelig personlighet. Jeg synes faktisk noen burde utrydde henne, skrev en bruker på Facebook for en tid tilbake.

Kjendiser som Sandra Lyng Haugen, Pia Haraldsen, John Arne Riise, Ari Behn, Rocco og Dorthe Skappel kommer spesielt dårlig ut når det gjelder sjikanering på Facebook.

I forbindelse med denne hetsen snakket vi med informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra. Han advarte mot å bli medlem av krenkende grupper på Facebook.

- Hvis du blir med i en humoristisk «hat»gruppe som fører til reelt hat, vold og overgrep, er det synd å bli assosiert med denne gruppen. Men det enkelte medlem må ta ansvar for eventuelle søksmål, sa han til Side2.

- Om den fornærmede politianmelder saken tror jeg det er snakk om opptil et halvt års fengsel for ærekrenkelse, men den mest realistiske straffen er jo bøter.

Les hele saken her: Oppfordrer til kjendisdrap

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag