*Nettavisen* Nyheter.

Kjendisene i kø til bokhøsten

Anne Kat Hærland og Jan Eggum er blant kjendisene som står klar med en bok i høst. Her har du et lite utvalg.

16.07.05 08:41

Anne-Kat Hærland har slått av vitser på scenen, i radio og i tv-ruten. Nå er tiden moden for bokbransjen, ogi oktober kommer den humoristiske «Krig og fred og religion og politikk og sånn» .

- Blottet for respekt, men som alltid med en god porsjon selvironi, lover forlaget Aschehoug om forfatterens fremstillinger i boka.

Sex og friluftsliv

Mari Maurstad har på sin side funnettiden moden for seksualopplysning . Fra henne får vi «Sex og familieliv. Usensurert» i september.

En annen som har mye å si om hvordan du kan forandre livet ditt, er Erling Kagge. Til nå er han mest kjent som oppdager og forlagssjef. Nåtar han selv pennen fatt i boka «Alt jeg ikke lærte på skolen».

Norsk rockehistorie

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Eggum

er også av typen som tilegner seg kunnskap lenge etter skoledagene. I september utkommer han med rockeleksikonet «Norsk pop og rock leksikon (1905-2005)». Jobben med boka har vært

nitidige og krevende, fortalte han TV 2 Nettavisen i mai

.

- Neste gang har jeg lyst til å skrive en musikkhistorie der jeg velger mine egne favoritter. Kanskje ikke så saklig, men veldig morsom, sa Eggum i en kommentar.

Fotball og kongehus

Fra fotballens verden kommer Knut Torbjørn Eggen og far Nils Arne med «Godfot-arven», en bok om fotball, lagbygging og forholdet mellom far og sønn .

- Dette er en svært personlig bok, sa forfatteren Jens O. Simensen til TV 2 Nettavisen sist uke.

Fra utlandet kommer blant annet Dronning Margrethes sevbiografi «Margrethe» . Den har vært en utrolig suksess i hjemlandet så det knyttes store forventninger til den norske utgivelsen i oktober.

Krim fra de store

Klikk på bildet for å forstørre.

I tillegg til bøker fra alle dem som ikke er kjent for å være forfattere, kommer flere av de største norske forfatterne med ny bok.

Jo Nesbø står klar med en ny krim om Harry Hole, «Frelseren», og Unni Lindell er tilbake med kjenningen Cato Isaksen i «Orkestergraven».

Visjonært om Europa

I oktober kommer Jan Kjærstad med kolossen «Kongen av Europa». Dette er en roman om skrøpelighet, opplyser forfatteren selv:

- Jeg har hatt i bakhodet at vi er i 2005, i ei tid med mye selvtilfredshet. Dette er en roman som ser utover. Mye lengre enn Europa også. Det er et forsøk på å fortelle gode historier - som all skriving er - hvor noe av ledemotivet går på opplysningstidas Europa og de idéstrømningene som nådde fram til våre strender. Om enn i halvert eller tidels utgave, sa han til Dagbladet i mai.

Høstens mest etterspurte?

Lars Saabye Christensen er bokklar allerede i september med romanen «Modellen», som to måneder før utgivelsen er forhåndssolgt til seks land . Det er oppsiktsvekkende i norsk sammenheng.

- Det er temmelig sjelden for en norsk forfattere. Vi kjenner ikke til flere tilfeller i Cappelen, sa informasjonssjef Ingunn Lindborg i Cappelen forlag til TV 2 Nettavisen da det ble kjent.

Og flere i kø...

Andre kjendisforfattere som vi får lyse nytt fra i høst, er Vigdis Hjorth som kommer med romanen «Fordelen og ulempen ved å være til», og Jon Michelet kommer med samlingen «Thygesen-fortellinger».

I tillegg har både Linn Ullmann og Erlend Loe varslet at de kommer med ny bok. Og så blir det nytt fra Roy Jacobsen, Torgrim Eggen, Frode Grytten og Anne B.Ragde i høst.

Og pluss noen til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.