*Nettavisen* Nyheter.

Kjendiser slår ring om Nathan

Foto: Roald, Berit (NTB scanpix)

- Dette er rett og slett skammelig, sier teatersjef Agnete Haaland, initiativtaker bak oppropet.

18.02.13 15:25

- Norske myndigheters oppførsel overfor Nathan er rett og slett skammelig, sier teatersjef på Den Nationale Scene, Agnete Haaland, til BA.

Hun er initiativtaker til oppropet.

Se saken i BA.no her

Les kulturkjendisenes begrunnelse for støtten

Rettssak i Oslo
Denne uken kan bli være viktig for Nathan og familien Eshete. Tirsdag starter saken i Oslo tingrett. Den vil gå over to dager.

Sammenligner med å sette ut barn
Etter et par timer søndag kveld var det allerede mange som ville skrive under på oppropet. Oppropet, som krever amnesti for asylbarna, trekker klare historiske paralleller:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile (BA.no)

«I det norrøne norske samfunnet ble uønskede barn satt ut i skogen. Slikt skjer i Kina fortsatt, men vi sluttet med det i Norge for 1000 år siden.

Her setter vi i stedet uskyldige asylbarn på fly.»

Les også: BA kåret Nathan til Årets bergenser!

- Har bodd her hele livet
Agnete Haaland synes sammenikningen er helt relevant.

- Norske myndigheter vil kaste ut barn som er født her i landet, som har bodd her hele livet. Det er rett og slett skammelig, sier Haaland.

Hun forteller om en bekjent av henne som har adoptert barn fra Etiopia, der barnet usikkert har spurt om han også skal sendes til dette landet langt borte.

- Jeg synes det bildet viser hvordan myndighetens oppførsel gjør med et barn, sier Haaland.

Nå oppfordrer hun andre kunst- og kulturarbeidere til å tilslutte seg oppropet.

- Vi må sammen slå ring om menneskerettighetene. Det er nå det gjelder, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rune Johansen

Glad for initiativet
Aina Heldal Bøe i støtteforeningen for Nathan er svært fornøyd med initiativet.

- Jeg synes det er veldig flott at folk reiser seg og sier fra. I denne saken har det skjedd fra alle deler av folket. Denne gangen er det kunst- og kulturarbeidere som står bak. Det er vi glade for, sier hun.

I januar ble det demonstrert 22 steder her i landet til støtte for asylbarna. I forrige uke arrangerte NRK en TV-sendt debatt om saken. De hadde store problemer med å finne motstandere av asylsaken.

Aina Heldal Bøe mener dette viser bred og omfattende støtte til saken.

Hun er glad oppropet gjelder alle de lengeværede asylbarna og håper dette intiativet fra Bergen vil bre seg over hele landet.

- Det er nå det gjelder. Ap skal snart ha landsmøte. Derfor er det nå vi må si fra, sier Aina Heldal Bøe.

Kunst og kulturarbeidere som vil skrive under oppropet kan sende en mail til Heldal Bøe.

Du kan lese oppropet her.

Nathan (7) skal selv vitne

Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal): Familien til Nathan Eshete har tro på at Oslo tingrett vil gi dem medhold i saken mot Utlendingsnemnda, tross høyesterettsavgjørelsen før jul.

Sjuåringen fra Bergen skal selv forklare seg for dommeren når saken starter i Oslo tingrett tirsdag. Det vil skje på et lukket rom med videooverføring til rettssalen.

- Det er klart at han er veldig spent. Han er så stor nå at han skjønner en del av hva som foregår, sier leder av støttegruppa, Aina Heldal Bøe, til NTB.

Familien har forsøkt å skjerme gutten for omtalen i mediene.

- Selv om han er blitt et slags symbol for asylbarn i Norge og har vært mye i mediene, er det ikke slik at han har lest om seg selv i avisene eller sett seg selv på nyhetene, sier Heldal Bøe.

Dette er den første av sakene til de såkalte asylbarna som kommer for retten etter at Høyesterett i storkammer ga Utlendingsnemnda (UNE) medhold for sin praksis.

Det er ventet at avgjørelsen vil få betydning for sakene til barn som er i en lignende situasjon. Rundt 600 barn som har fått avslag på asylsøknaden, har bodd i Norge lenger enn tre år. Heldal Bøe vedgår at høyesterettsavgjørelsen ikke gjør saken enklere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.