Gå til sidens hovedinnhold

Kjendistreff i Tommkleiva

Kjente skinavn hedrer skihelten "Onkel Tomm" Murstad og skiskolen hans i Tommkleiva lørdag.

ØVRESETERTJERN: I 1934 vendte skikongen fra Vinderen, Tomm Murstad, tilbake fra et eventyrlig skiliv i Mellom-Europa og Nord-Amerika, med masse kreative ideer. Selv døde han i 2001, men skiskolen han startet, lever i beste velgående.

Feiring og fest

Lørdag feirer skiskolen 75 år, med masse artige skiaktiveter, bløtkake og moro. Det hele starter i Tommkleiva ved Øvresetertjern like før kl 12.

Titusener av barn, unge og voksne kan se tilbake på lek, moro og trening i Tommkleiva eller et av de andre anleggene skiskolen utfolder seg i.

I vinter er rundt 700 barn og ungdommer med på kursene til Tomm Murstad skiskole, som tilbyr kurs innenfor omtrent alt du kan gjøre på ski: Alle alpingrener, også frikjøring, langrenn, telemark, snowboard og sikkert noe til!

Blant de kjente skistjernene som vil være på plass, finner vi Finn Christian Jagge og Trude Gimle. Kanskje kommer Ole Christian Furuseth også, går det rykter om.

Ordfører Fabian Stang har også meldt sin ankomst.

Overtok etter legende

Trine Lunde, som selv har stått på ski siden hun var tre, og selv har gode resultater fra verdenscup helt tilbake på sent 60-tall, overtok skiskolen i 1978, og hun forteller at den er den desidert største skiskolen for barn her til lands. I dag driver hun skiskolen i samarbeid med Jon Henrik Sæterbø.

Er du ikke helt oppdatert på hva Tomm Murstad har betydd for norsk skisports utvikling, kan disse stikkordene gi den en liten pekepinn:

- Han dro til Grenoble og lærte mellomeuropeere å stå på ski i mellomkrigstiden, sammen med blant andre Birger Ruud.

- Skishowene til Murstad og de andre norske skigutta ble også populære i USA, hvor de spilte inn filmer i Hollywood, blant annet.

- Tilbake i Norge i årene før krigen startet han skiskole og anla Tommkleiva som basen for denne. Dette var den første barneskiskolen i verden.

- Tomm Murstad var trener for mange skistjerner, blant andre selveste Stein Eriksen, da han tok sine edle medaljer under OL på hjemmebane i 1952.

Akersposten.no dekker saken.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen