RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjenn din champagne

Sist oppdatert:
Edle, lyse dråper få av oss kan få nok av... Noen ganger kan det være kjekt å vite litt om dem også. Vi hjelper deg.

(Womanweb.no):

10 ting å vite om champagne:

1. Champagne er musserende vin fra et avgrenset område i Nord-Frankrike.

2. Munken Dom Pérignon var sentral for champagnens utvikling 1600-tallet. Han begynte å lage hvite viner av røde druer, og blandet vin fra områdene i distriktet.

3. Noe senere begynte man å eksperimentere med kullsyre i drikken, og dermed var det klart for verdens første champagnehus. Det ble etablert i 1729 i byen Reims.

4. Tre druetyper er tillatt i Champagne-området: Pinot noir, Pinot meunier (begge røde) og Chardonnay (hvit).

5. Champagne-området er delt inn i fem underdistrikter, de mest kjente er Montagne Reims, Vallée de la Marne og Côtes des Blancs.

6. Champagne-området er berømt for sine talksteinsgrotter som romerne bygde – disse er perfekte for lagring av champagnen.

7. Det lages 300 millioner flasker champagne i året, og drikken produseres i cirka 320 landsbyer i området av cirka 20.000 vinbønder.

8. Den særegne champagnekvaliteten er summen av de ulike elementene i hele produksjonen, som for eksempel jordsmonnet, lagringsplassen, smaken av de ulike druene, klimaet i området etc.

9. Champagne kommer i ulike tørrhetsgrader: Extra brut, brut, sec, demi-sec og Doux (brut=tørr, sec=halvtørr, sec-demi=halvsøt doux=søt). Nesten all champagne i dag er tørr, men selv tørre champagner har et visst sukkerinnhold.

champagne-glass
champagne-glass
10. ”Champagnefylla”: Selv om myten skal ha det til at champagnerusen er noe helt for seg selv, finnes det ikke noe belegg for at denne fylla skiller seg fra rusen du får av andre typer alkohol.

Nå vet du hva det er og hvor den kommer fra. Neste skritt:

Hvordan servere champagne

1. Sørg for at champagnenen er tilstrekkelig avkjølt. Hvis ikke vil den bruse over.

2. Du skal behandle flasken forsiktig før du åpner den. Det er store krefter under trykk.

3. Ikke smell, søl og sprut – i hvert fall ikke hvis du vil bevare champagnens smak og konsistens.

4. For å unngå at champagnen smeller i været og flommer utover, ta et godt tak i bunnen av flasken med den ene hånden, mens den andre lukkes rundt halsen og korken. Vri forsiktig på flasken mens du holder igjen korken. Dermed kan du kontrollere trykket og holde igjen korken, som så vil gli oppover av seg selv. Når den når toppen, bikker du den til siden, så trykket utløses.

5. Hell champagnen rolig ned i glasset.

6. Bruk høye smale glass - unngå plastglass.

7. Hell så mye i glassene at vinens overflate ligger der glasset er videst.

8. Hvis det bruser og skummer fælt, hell bare litt i glasset og vent litt før du heller på mer.

9. Si skål.

10. Kyl nedpå!

Les også:

Velg riktig vin

Kokk på skjermen

Når du møter eks'ens nye...

Denne saken er laget av www.Womanweb.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere