RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjenner til flere overgrepssaker

Foto: Radek Doupovek (Katolsk.no)
Sist oppdatert:
Den katolske kirken i Norge kjenner til tre andre overgrepssaker som skal ha skjedd i den norske menigheten.

Det er den øverste lederen for den katolske kirken i Norge, Bernt Eidsvig, som innrømmer at de kjenner til flere overgrepssaker. Alle disse tre skal ha skjedd i Oslo, skriver NRK.

Denne informasjonen kommer samme dag som det ble kjent at den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt.

Les også: Norsk biskop tilstår overgrep

Ifølge Eidsvig er to av sakene veldig gamle. De skjedde i begynnelsen av 50-tallet. Det er ikke noen tvil om at dette var overgrep. Ofrene var ei jente og en gutt, og overgriperne var to forskjellige prester. Det var ikke noen sammenheng mellom sakene, og forholdene var strafferettslig foreldet da vi fikk vite om dem, opplyser Eidsvig.

Den tredje saken er bedre dokumentert.

- Vi fikk greie på det da offeret kontaktet oss for omtrent ti år siden og ba om råd. Saken var imidlertid foreldet da offeret kom til oss. Overgriperen var en utenlandsk prest, en asiat det ikke lenger er mulig å få tak i. Han skal ha reist fra land til land, sier biskopen til NRK.

Offeret har fått oppfølging etter den opprinnelige kontakten, og ønsker heller ingen offentlighet om saken.

For mer enn 20 år siden gikk rykter om en navngitt prest. Presten ble konfrontert med ryktene, og nektet for at noe hadde skjedd. Om dette er en fjerde sak synes Eidsvig det er vanskelig å kommentere.

Offeret var altergutt
Det er Adresseavisen som onsdag avslører sexmisbruk i den katolske kirken i Norge. Det var i slutten av januar 2009 at Vatikanet ble kjent med én anklage mot daværende biskop Georg Müller av Trondheim om seksuelt misbruk av en mindreårig person.

Saken er den første overgrepssaken som kan knyttes til den katolske kirken her i landet og avdekkes av Adresseavisen onsdag.

I Europa har pedofiliskandalen vokst de siste ukene med stadig flere tilfeller av seksuelt misbruk og vold utført av katolske prester.

Offeret i Trondheim var altergutt, og Müller var prest i Trondheim da overgrepene skjedde. Saken er nå strafferettslig foreldet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere