OSLO TINGRETT (Nettavisen): Da rettssaken startet i Oslo tingrett i går erklærte artisten seg ikke skyldig etter påstanden i tiltalen.

Det var i slutten av januar 2020 cirka klokken 20.00 utenfor NRK-bygget på Marienlyst i Oslo at den grove voldshendelsen skjedde, uten foranledning, ifølge politiet.

Les også: Kjent artist som skambanket NRK-profil grillet om våpenbilde i retten

Ifølge tiltalen mot den kjente artisten i 20-årene slo og/eller sparket han NRK-profilen slik at han ble påført brudd i venstre kinnben som måtte fikseres med titanplate. I tillegg pådro NRK-profilen i 40-årene seg skade på følelsesnerven til mellomansiktet.

Les også: Politiet: Kjent artist skambanket NRK-profil og sendte trusler på Instagram fire måneder senere

Ifølge tiltalen var den fornærmede mannen sykmeldt frem til slutten av april.

– Bekymret

Statsadvokat Andreas Strand sier onsdag til den oppmøtte pressen i retten at det er snakk om svært alvorlig vold, og at de også er opptatt av våpeninteressen som artisten viser, blant annet på sosiale medier.

– Vi er bekymret, sier Strand.

Artisten som angrep var psykotisk ifølge de sakkyndige. Han kan neppe straffes.

Det skal i løpet av rettssaken vurderes om den tiltalte mannen kan få dom på tvungen psykisk helsevern.

– Handlingen er begått på grunn av en vrangforestilling, sa Strand etter at retten ble satt onsdag.

I retten tirsdag forklarte NRK-profilen at artisten, før han gikk til angrep, hadde sagt at NRK-profilen ikke kunne bestemme hvem som kunne si hva i ulike sangtekster. Dette skal ha relatert seg til n-ordet og skal ha vært tema en NRK-sending.

– Vrangforestillingen var nok til at man gikk fra å gi en klem, til å begå svært graverende og alvorlig vold, sa statsadvokat Strand i sitt innlegg onsdag.

Ga hverandre en klem

I starten av rettssaken tirsdag fikk retten vist den konkrete voldsepisoden som er filmet av tre ulike videokameraer fra ulike vinkler. Videoen viser i korte trekk at artisten ankommer NRK på Marienlyst i Oslo i sin bil og møter NRK-profilen like utenfor bygget. Her hilser de og gir hverandre en klem.

Deretter står de og diskuterer. Etter hvert blir det aggressivt og artisten angriper NRK-profilen med spark mens han rygger. Artisten følger på med å løpe etter før han går løs på NRK-profilen like utenfor et inngangsparti og tildeler en rekke slag og spark.

Det er ikke bare voldsepisoden isolert sett som bekymrer statsadvokaten:

– Den tiltalte har en interesse for våpen, og har en ordbruk på sosiale medier som er bekymringsfull. Gjentakelsesfaren i denne saken er konkret og reell, sa aktor onsdag.

Aktor avsluttet sitt innlegg med å legge frem påstand om at det beste både for samfunnet og for artisten selv, på grunn av «sin nonchalante holdning» til psykisk behandling, er at han dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Erstatningskrav

Bistandsadvokat Mathias Tadesse Gebremichael har regnet seg fram til at NRK-profilens totale økonomiske tap, som følge av sykefravær, beløper seg til 31.158 kroner.

– Dette var svært sjokkerende, overraskende og uprovosert vold, sier Gebremichael i sitt innlegg, og legger vekt på at NRK-profilen var sjanseløs til å forsvare seg siden angrepet kom så brått på.

Han opplever daglig fysisk og psykisk smerte, sa bistandsadvokaten.

Bistandsadvokaten la frem påstand om et erstatningskrav på 31.158 kroner, og et oppreisningskrav på 100.000 kroner.

Har begynt på medisiner

– Spørsmålet er om vilkårene for overføring til psykisk tvungen helsevern er oppfylt, sa forsvarer Ida Andenæs i sitt sluttinnlegg.

– Voldshendelsen var knyttet opp mot konkrete forhold som på den tiden ble oppfattet som en provokasjon, sier hun, og henviser til NRK-profilens bruk av n-ordet, som sistnevnte ikke kunne huske om hadde vært et tema på sending eller ei.

– Dette var en engangshendelse, og noe som virker fjernt i dag, sa Andenæs, og refererte til at artisten i ettertid har begynt på medisiner.

– Han har fremstått stabil de siste åtte månedene, etter at han begynte på medisiner. Han er i bedring, slik jeg oppfatter det. Han utgjør ikke noen risiko for seg selv eller andre, sa artistens forsvarer.

Hun la frem påstand om at vilkårene for tvungen psykisk helsevern ikke er oppfylt.

Dommen er ventet onsdag om to uker.