Gå til sidens hovedinnhold

Kjent cubansk dissident død i trafikkulykke

Havana (NTB-AFP-Reuters): En av Cubas mest kjente dissidenter, Oswaldo Paya, som flere ganger er nominert til nobelprisen, døde søndag i en bilulykke.

Paya, som ble 60 år gammel, var involvert i en trafikkulykke på veien mellom Bayamo og Las Tunas i Granma-provinsen i det østlige Cuba. Hans død er bekreftet av biskopen i Granma, Carlos Amador.

Paya ble kjent da han i forkant av et besøk av ekspresident Jimmy Carter i 2002 la fram et opprop med 30.000 underskrifter til støtte for politiske endringer på Cuba, det såkalte Varela-prosjektet.

Senere samme år ble han tildelt Sakharov-prisen, som EU-parlamentet også har gitt til Nelson Mandela og tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan.

Selv om Varela-prosjektet ble avvist av den cubanske nasjonalforsamlingen, har Paya fortsatt sitt arbeid for fredelig endring og dialog mellom regjeringen og opposisjonen.

Han fikk flere andre internasjonale priser og ble to ganger nominert til Nobels fredspris av Tsjekkias tidligere president Václav Havel. (©NTB)

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin