*Nettavisen* Nyheter.

Kjent dissident løslatt før tiden i Kina

Beijing (NTB-Reuters): Kina har løslatt en kjent dissident og journalist 15 måneder før straffen på ti års fengsel var ferdig sonet, ifølge PEN International.

Shi Tao ble i 2005 dømt til ti års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter til utlandet. Søkemotoren Yahoo! er blitt anklaget for å ha hjulpet kinesiske myndigheter med å identifisere ham.

- Vi ønsker nyheten om Shi Taos tidlige løslatelse velkommen i en tid der det kastes stadig lengre skygger over ytringsfriheten i Kina, sier Marian Botsford Fraser fra PEN i en uttalelse.

- Det at Shi Tao ble pågrepet og fengslet på grunn av handlingene til Yahoo China, viste for et tiår siden de utfordringer vi står overfor i dag når det gjelder overvåking av internett og privatsfæren, framholder Fraser.

PEN International er en organisasjon for forfattere, skribenter og journalister som kjemper for ytringsfriheten.

Rettsforfølgelsen av Shi skyldtes en epost han sendte til en nettside med base i New York, der han i detalj beskrev hvilke medierestriksjoner som ble innført i forbindelse med 15-årsdagen for regimets harde håndtering av studentopprøret på Den himmelske freds plass i 1989. Mens han har sittet i fengsel, har han skrevet flere dikt, blant annet et kalt «Sang i oktober». Det skrev han etter å ha fått vite at dissidenten Liu Xiaobo var tildelt Nobels fredspris. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.