*Nettavisen* Nyheter.

Kjente Ap-profiler forlater Støre - men kan få plass i hans regjering

- Ja, det er absolutt mulig!

20.06.20 23:02

BLÅ (Nettavisen): Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsket norsk presse god sommer torsdag, vel vitende om at meningsmålingene ikke er noe å juble over.

Les også: Erna Solberg har fosset fram - måling viser at det snur nå

Ap-lederen gir i et intervju med Nettavisen «skylden på» koronakrisen for partiets manglende oppslutning.

Se hele video-intervjuet med Jonas Gahr Støre øverst i saken!

- Det har vært unntakstilstand i norsk politikk nå med brede pakker i Stortinget, partiene har lagt skillelinjene til side, og det er riktig, konstaterer Støre - som mener vi ser nye tendenser nå:

- Vi kommer til å se mer kutt i offentlige budsjetter og velferd, skattekutt, og da vil vi se tydeligere forskjeller igjen.

For med 300.000 ledige, undrer mange seg over hvorfor Ap ikke klatrer høyere. I Nettavisens ferske måling er det dødt løp mellom Høyre og Ap på 24-tallet.

Klikk på bildet for å forstørre. Jonas Gahr Støre foran murvegg med grafitti

STATSMINISTERDRØM: Jonas Gahr Støre har lyst til å bli statsminister, men sier Ap må styrke seg de neste månedene. Foto: Heidi Schei Lilleås

Støre vil ikke spekulere i tall når det kommer til hvor høyt partiet må klatre for at han skal bli fornøyd.

- I min tid som leder har jeg sett alt fra 19 prosent til 41 prosent, så det sier noe om spennet. Men skal vi få til et regjeringsskifte, må vi få et sterkere Arbeiderparti, sier han.

Slipper ikke MDG og Rødt inn i varmen

Det er ingen tvil om at Støre vil bli statsminister i 2021, men selv om han, gitt dagens oppslutning, er avhengig av MDG og Rødt for å få flertall, vil han ikke slippe dem helt inn i varmen.

- Jeg ser verken for meg et regjeringssamarbeid med MDG eller Rødt. Til det er forskjellene i mange sammenhenger for store. Så de må ta valget, om de vil støtte en regjering med Høyre og Frp eller om de ser andre muligheter, sier Støre til Nettavisen.

Les også: Ny Ap-profil gir seg

Klikk på bildet for å forstørre. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Marianne Marthinsen ønsker svar fra statsminister Erna Solberg på hva som menes med at et foster skal være levedyktig. Marthinsen har selv mistet en 15 måneder gammel datter.

Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen vil ikke ta gjenvalg. Foto: (NTB scanpix)

- Ja, klart det er mulig!

Det siste året har en rekke profiler gitt beskjed om at de forlater Ap-leder Jonas Gahr Støre. Men nå åpner han for å gi dem plass rundt Kongens bord.

Verken stortingsrepresentantene Marianne Marthinsen (39), Jette Christensen (37) eller Martin Kolberg (71) ønsker gjenvalg til Stortinget neste høst.

- Hvordan ser du på at mange forlater deg?

- Jeg kommer til å savne dem, men har forståelse for at det er veldig krevende å være stortingsrepresentant.

- Kan noen av de likevel få plass i en regjering hos deg?

- Ja, det er klart det er mulig!

Oppslutningen faller

På Sentios junimåling for Nettavisen faller Arbeiderpartiet med 1,3 prosentpoeng fra mai, til et resultat på 24,2 prosent.

- Ap har et positivt bytteforhold mot de borgerlige partiene, og det er igjen de andre partiene på venstresiden som spiser av Aps oppslutning, sier Martin Stubban hos Sentio til Nettavisen.

Aps resultat er også under valgresultatet i 2017, da partiet fikk 27,4 prosent av stemmene. Partiet har størst nettotap av velgere til Rødt. Tidligere har det vært Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne (MDG) som har tatt flest velgere fra Ap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag