Widerøe-flyet var på vei fra Hammerfest til Honningsvåg, da piloten ved 11-tiden fredag merket lukten av svovel i cockpit. Askeskyen fra Island skulle være på trygg avstand, men piloten tok ingen sjanser og valgte å snu.

Fløy i sone 3
- Hendelsen fant sted i sone 3, der det er normal trafikk og skal være fritt for aske. Det var ifølge kartene 300 mil til nærmeste askesky. Om det var reell svovellukt eller ikke, vet vi ikke, men piloten tok ingen sjanser, sier informasjonssjef Siw Sandvik i flyselskapet til Nettavisen.

Dermed landet ikke passasjerene i Honningsvåg som planlagt, men i Tromsø.

Hun sier det aldri var noen fare for passasjerenes sikkerhet.

Les også: Flyansatte krever asketiltak

Ikke første gang
Det er ikke første gang under askekrisen at et Widerøe-fly må gjøre vendereis. For to dager siden vendte piloten flyet om på vei fra Bergen til Torp.

Widerøe opplyser at det ikke er påvist noen skade på noen av flyene i den tida askeskyen fra Island har gjort seg gjeldende over eller i nærheten av norsk luftrom, og det er heller ikke gjort noen askefunn på flyene der pilotene valgte å gjøre vendereis.

Sandvik forteller at Widerøe fredag har hatt 40 innstilte avganger. Fra klokka 15 fredag skal trafikken gå bortimot normalt. Det blir også åpnet flygninger fra Torp til København i gjen.

- Vi oppfordrer passasjerer til å følge med på Widerøes nettsted om den enkelte flight, sier Sandvik og legger til at prognosene ser lovende ut framover.

SISTE: Avinor melder klokka 15 fredag at hele det norske luftrommet er åpent for trafikk. Alle lufthavner er åpne. Varslene antyder ikke nye restriksjoner.