Tirsdag ble Helsedirektoratet (Hdir) tatt av VG i å fremstille en oversikt over tilgang på helsepersonell i kommunene på en overdrevet måte, slik at situasjonen virket mer kritisk enn den egentlig var.

Den 7. januar gikk Hdir ut i VG med resultatet av en rundspørring de gjorde i Kommune-Norge, der de spurte kommunene om tilgangen på helsepersonell og kritisk kompetanse. Det gav følgende resultat.

  • 5 kommuner meldte om en kritisk situasjon.
  • 167 kommuner svarte at de hadde utfordringer med tilgangen.
  • 158 svarte at de hadde god tilgang.

Dette rapporterte Helsedirektoratet til VG som at «172 kommuner meldte om kritisk eller utfordrende personellmangel», uten å fortelle at dette tallet var slått sammen av fem med en kritisk situasjon og 167 med utfordringer.

Les også: Rekordhøy andel av koronapasientene lagt inn uten covid-19 som hovedårsak

I VG brukte helsedirektør Bjørn Guldvog tallet 172 til å argumentere for videre smitteverntiltak.

Det detaljerte resultatet kom først fram tirsdag 11. januar, etter at VG fikk innsyn i undersøkelsen.

Nettavisen har spurt professor i samfunnsvitenskapelig forskningsmetode ved NTNU, Arild Blekesaune, hva han tenker om tallbruken.

– Den sammenslåtte summen blir misvisende når det er så stor forskjell mellom de to gruppene som blir slått sammen, svarer han.

– De burde ha presentert alle de tre kategoriene respondentene fikk velge mellom. Det er da først dette gir mening, sier statistikkforeleseren.

Les også: FHI mener økt smittespredning kan være en fordel - vil revurdere de mest sentrale smitteverntiltakene

Kjerkol gjenbrukte «misvisende» tall

Samme dag som Guldvog gikk til media med det professoren mener er en misvisende gjengitt oversikt, brukte helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) den samme oversikten som et av sine hovedargumenter mot Raymond Johansen (Ap).

Dagen før var nemlig byrådslederen i Oslo ute i VG og krevde svar fra helsemyndighetene om hvor presset sykehusene egentlig er, og hvorvidt dette er nok til å rettferdiggjøre inngripende smitteverntiltak.

Les også: Skjenkestopp, karantene og rødt nivå – her er koronatiltakene som kan bli endret

I en VG-sak svarte Kjerkol sin partifelle med at det ikke bare er sykehuskapasiteten det handler om. Slik gjengis Kjerkol i VG:

– Raymond Johansen peker på intensivkapasiteten, men det er kapasiteten i hele helsetjenesten som er utfordret.

Hun legger til:

– Høy smitte og sykdom i befolkningen vil føre til høyt sykefravær blant ansatte i helsetjenesten, men også i andre sektorer. Det kan ramme flere samfunnskritiske funksjoner.

– Og denne uken rapporterte 172 kommuner til Helsedirektoratet at tilgangen på personell og kritisk kompetanse er utfordrende eller kritisk. Det tar vi på alvor.

Les også: Line Vold: - Vi klarer ikke å stoppe denne vinterbølgen

Sier ikke om hun visste det var misvisende

Nettavisen har spurt helse- og omsorgsdepartementet om Kjerkol var informert eller ikke om nyansene bak tallet hun brukte til å svare Johansen.

Dette svarer hun ikke på.

«Spørsmål om grunnlaget for tallene fra undersøkelsen over status på personelltilgang i den kommunale helsesektoren må rettes til Helsedirektoratet som ansvarlig for undersøkelsen», sier hun i et e-post svar til Nettavisen.

Les også: Ordfører lei av skjenkestopp: - Bør være mulig å ta seg et glass til maten fram til midnatt

Kjerkol sier videre at regjeringen følger situasjonen i kommunene tett og at hun setter pris på den tette kontakten med kommunene.

Nettavisen har presisert overfor departementet at dette ikke er et svar på spørsmålet, og stilte derfor spørsmålet på nytt.

«Vi har forholdt oss til rapporten vi har fått fra Helsedirektoratet. Spørsmål om grunnlaget for tallene må derfor rettes til Helsedirektoratet» skriver Kjerkol i en ny e-post til Nettavisen.

Les også: Slik spres feilinformasjonen om koronaviruset: - Dette er et beleilig øyeblikk å utnytte

Nettavisen har også vært i kontakt med Helsedirektoratet, og spurt om de informerte Kjerkol korrekt om svarene i rundspørringen, eller om hun kun fikk vite at 172 kommuner meldte om en kritisk eller utfordrende situasjon.

Hdir har ikke besvart spørsmålene.

Byrådsleder Raymond Johansen ønsker ikke å kommentere saken.