REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Det holdes pressebrief kl. 13.15 onsdag 1. desember i forbindelse med at fire tilfeller av omikron-varianten er påvist i Norge. Til stede er helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, avdelingsdirektør Line Vold i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Vi har tatt kraftige grep for å bremse spredningen av den nye virusvarianten, sier Kjerkol innledningsvis.

Se Kjerkols beskjed til alle som er koronalei her:

Hun sier at de følger situasjonen tett, og «fra time til time».

– Lørdag innførte vi flere innreisetiltak, mandag forlenget vi isolasjonstiden til sju dager og smittekarantene til ti dager i tilfeller der det er mistanke om omikron-smitte. Sammen med FHI og Helsedirektoratet følger vi situasjonen fra time til time og ser på om tiltakene skal justeres eller forsterkes, sier Kjerkol.

– Blir det nødvendig med flere kraftfulle tiltak, så vil vi innføre det.

Kjerkol har følgende beskjed til alle som er «sliten og lei og ser for seg nye runder med en ny virusvariant»:

– Vi har greid dette før, og vi skal greie det igjen.

Det viktigste verktøyet

FHIs Line Vold sier at det så langt er meldt om milde symptomer hos de omikron-smittede.

– Vi regner med at vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom, sier Vold.

Hun sier målet nå er å forsinke innførselen av varianten, for å få mer tid til vaksinering og tid til å tilegne seg kunnskap om den.

På spørsmål fra Nettavisen om hva som skal til for å stramme inn innreiserestriksjoner svarer Kjerkol:

– Det kommer an på smittesituasjon, men nå er det jo ganske mye smitte i Norge også. Vi gjør løpende vurderinger av hva som er de mest effektive og forholdsmessige tiltakene. Testing på grensen er ett eksempel.

– Hvilke andre verktøy har man parat for å bekjempe omikron?

– Tiltakene er i hovedsak de samme som vi har brukt frem til nå i pandemien, sier Vold.

Hun sier videre at man er i en annen situasjon nå enn da alfa-varianten nådde landet, på grunn av høy vaksinedekning.

– Vi er veldig opptatt av å få opp tempoet på vaksineringen. Det er det aller viktigste verktøyet vårt, sier Vold til Nettavisen.

– Forstår at det kan virke skremmende

Onsdag ble det bekreftet at to tilfeller av den nye virusvarianten omikron er påvist i Øygarden kommune. De to personene som er smittet, har vært på reise i Sør-Afrika. Rett før pressekonferansen klokken 13.15 ble det også meldt om ytterligere to tilfeller ved Gardermoen flyplass.

– Jeg forstår at det kan virke skremmende på noen, men vi har vært forberedt på det både i Norge og internasjonalt, og har planer for å håndtere smitte umiddelbart, sier Kjerkol til NTB før pressekonferansen.

Kjerkol forteller at de smittede er satt i isolasjon, og at deres nærkontakter i karantene.

Ikke overrasket

Verken helsedirektør Guldvog eller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er overrasket over at omikronvarianten nå er påvist i Norge.

– Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing. Vi må også være forberedt på at det også kan være skjult smitte i landet allerede. Derfor er gjeldende smittevernråd svært viktige å følge for alle, sier Nakstad.

Guldvog sier at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoretat løpende vil gi råd til de berørte kommunene om hvordan situasjonen skal håndteres videre fremover.

Flere tilfeller til analyse

En rekke mistenkte tilfeller av omikronvarianten er onsdag til analyse ved ulike laboratorier i landet, opplyser FHI.

Tirsdag ble det kjent at Ullensaker kommune har sendt tre positive koronaprøvesvar til sekvensering for omikronvarianten.

Kjerkol sier at det viktigste nå er å sette opp vaksinetempoet.

– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til dem som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.