Kjernetemperaturer

Hver måned vil Fedonklubben ta opp ulike temaer som underligger mat, trening og vektkontroll

04.04.06 12:52
  • Hver måned vil Fedonklubben ta opp ulike temaer som underligger mat, trening og vektkontroll

I april fokusere på påsken og sunn snacks og kosemat. Fedonklubbens kokk Per Lauritz Lien og ernæringsfysiolog Marte Ottesen er ansvarlige for temaet i mars:

Foto: Petter Berg

Foto: Petter Berg

Per Laurits Lien om:

Kjernetemperaturer

Et av de spørsmålene jeg ofte får er, hva skal kjernetemperaturen være på kjøtt og fisk som stekes i ovn. Her er vi så til de grader inne på det kjente begrepet om smak og behag.

Noen liker sine kjøttstykker ganske rosa mens andre foretrekker de helt gjennomstekt. Jeg kan bare ta utgangspunkt i det jeg personlig foretrekker og som jeg opplever som det mest optimale i forhold til å bevare næringsstoffer og saftighet i det ferdige produktet.

For å kunne vite hva kjernetemperaturen er så vil du trenge et steketermometer og aller helst en digital utgave, enten det er integrert i ovnen eller du kjøper et separat. Jeg vil si at eksakt avlesning av temperatur er bort i mot umulig uten at du bruker en digital variant. To grader pluss eller minus kan gjøre ganske stor forskjell.

Her kommer mine preferanser men lag gjerne dine egen, dette er ingen fasit.

Denne tabellen inneholder anbefalinger for de fleste produkter:

Alle typer hvit fisk:ca. 60 grader C

Alle typer rød fisk:ca. 58 grader C

Svinefilet, kylling, kalkun:ca. 64 - 66 grader C

Skinkestek, lammestekca. 68 grader C

Rødt kjøtt, okse, vilt møre delerca. 58 grader C

Rødt kjøtt ellers, stekerca. 64 - 68 grader C

På 58 grader vil oksefileten være i nærheten medium stekt, kanskje medium -.

Hvit kjøtt, som svin, kylling og kalkun vil også være «svakt rosa» ved de foreslåtte temperaturer. Det er avklart med eksperter på området og næringsmiddeltilsyn at de anbefalte temperaturer ikke medfører noen form for helsemessig fare.

Ta disse anbefalingene som et utgangspunkt og finn frem til dine egne preferanser.

Lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag