Det var søndag ettermiddag i 15-tiden at Løken Stavrum plutselig ikke lenger fikk logget inn på verken Facebook eller Instagram.

– Jeg vet egentlig ikke hva som har skjedd, men er hovedsakelig bekymret for å skape mer problemer for andre, forteller hun til Nettavisen.

Mens Facebook-profilen hennes nå ikke er å finne lenger, er Instagram-profilen fortsatt synlig.

Les også: Ny hackingmetode sprer seg fort: – Veldig omfattende

Advarer

Styrelederen i den norske avdelingen av PEN-stiftelsen, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, tror det hele startet med en tilforlatelig melding på Facebook Messenger om å få telefonnummeret hennes.

– Det var veldig personlig meldinger og svar jeg fikk. Så det kan ikke være «bots», men mennesker som håndterer dette. Sånn sett kan jeg bare advare mot denne varianten, sier Løken Stavrum.

Hackerne har også logget henne ut av Instagram og opprettet en annen epostkonto, slik at hun ikke får endret passordet.

Mye kan tyde på at fremgangsmetoden til hackerne er den samme som Nettavisen omtalte tidligere i oktober.

– En hacker tar over en persons konto, og sender meldinger til familie og venner som er på vennelisten, om å sende telefonnummeret. Deretter later de som du får en kode til en konkurranse eller liknende på sms, og at du må dele denne koden med den som har sendt melding, skrev etisk hacker, forfatter og «datadetektiv» Mia Landsem på sin Instagram-konto.

Har du gått i fellen og gitt fra deg telefonnummeret til hackerne? Akkurat det er i seg selv ikke spesielt krise, men koden man får på melding må man for all del ikke videresende.

Koden er nemlig ikke til en konkurranse, men dukker opp på telefonen din fordi hackerne har trykket på «Glemt passord?»-knappen, som de fleste av oss kjenner til, på Facebook, og tastet inn telefonnummeret ditt. Det siste og eneste de da trenger for å resette passordet ditt, endre e-mailen og kaste deg ut av Facebook-brukeren din er denne koden.

Les også: KEiiNO hacket – krever tusenvis av kroner for å gi tilbake kontoen

– Akutt behov

Løken Stavrum omtaler det som «fascinerende» hvordan Facebook og Instagram er såpass integrert at hackerne har fått tilgang begge steder.

– Jeg har prøvd å kontakte politiet, men de kan ikke gjøre annet enn å motta en anmeldelse. Jeg har også tipset politiets nettpatrulje om saken, sier Løken Stavrum.

Den tidligere redaktøren og journalisten har i tillegg lastet opp informasjon på Facebook for å få åpnet kontoen sin igjen, men opplever prosessene som vanskelige.

– Det illustrerer det akutte behovet for at Facebook bør ha bedre kundeservice. Vi får håpe det kommer nye regler med Digital Services Act, men det har tatt alt for lang tid til at Facebook kan holde på slik, mener hun.

Les også: Massiv datalekkasje for strømmegigant – ber folk ta grep