«Kjersti» spiser middag annenhver uke

Foto: (OP/Lone Lohne)

Kutter i matbudsjettet for å være sikker på at sønnen har det han trenger.

24.05.12 13:23

I dag lever hver tiende larviksborger under fattigdomsgrensa. Det finnes over tusen fattige barn bare i denne kommunen.

«Kjersti» sparer det hun kan og kutter matbudsjettet når hun er alene, skriver Østlands-Posten.

I et hus i utkanten av Larvik sentrum er hun i ferd med å knyte på seg joggeskoene. Hun er i slutten av tredveårene, skoene er halvparten så gamle. Hun håper de holder ut sommeren. På den lånte TV-en ruller reklamefilmer over skjermen. «Surrealistisk», tenker hun, mens eksotiske ferieturer og eksklusive moteklær lyser mot henne. Hunden hennes kommer løpende, logrer og bjeffer. Hun forlater det rotete huset og går ut i naturen for å glemme hverdagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Kjersti» er en del av de røde tallene i statistikken. Hun lever på arbeidsavklaringspenger, og etter at husleia og de nødvendige regningene er betalt er det ikke mye igjen.

Et krøllete Donald-blad ligger på stuebordet. På veggen er håndavtrykket av en liten hånd rammet inn. Sønnen hennes, som hun har omsorg for annenhver uke, er i barneskolealder.

- Jeg passer på at han ikke skiller seg ut på skolen. Han har rene klær og matpakke hver dag, sier hun.

Alvorlige helseproblemer

For å være sikker på at han har det han trenger, sparer Kjersti det hun kan og kutter matbudsjettet når hun er alene. Som følge av for lite mat annenhver uke har hun fått alvorlige helseproblemer.

- Jeg vil ikke at han skal bli plaget av dette. Da går det naturligvis heller utover meg. Det er en tøff hverdag, situasjonen går utover livskvaliteten. Jeg kunne ønske vi slapp å leve på denne måten.

Ifølge undersøkelser er arbeidsledighet den største årsaken til fattigdom i Larvik. «Kjersti» har deltatt på kurs i regi av Nav for å komme seg ut i arbeid, men har ikke lyktes så langt. Hun kunne ønske det fantes flere tilbud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (OP/Lone Lohne)

- Vasker gjerne toaletter

- En skulle tro alle var bedre tjent med at jeg fikk hjelp til å komme meg ut av dette, i stedet for å gå på NAV og måtte få penger til å overleve igjen og igjen. Jeg har så lyst til å være dønn sliten etter en lang dag, komme hjem og slenge beina på bordet og vite at jeg gir noe tilbake til samfunnet jeg også. Jeg vasker gjerne toaletter eller plukker søppel - hva jeg gjør spiller ingen rolle, bare jeg har en inntekt.

«Kjersti» syns ikke det er lett å be om hjelp. Hun har foreløpig ikke oppsøkt de frivillige organisasjonene.

- Det har vel litt med min egen stolthet å gjøre. Helst ville jeg være en av dem som klarer seg selv, sier hun.

- Har de skjønt det?

«Kjersti» har ikke så mye til overs for politikernes håndtering av fattigdomsproblemene så langt.

- Er det noen av politikerne som har skjønt det? Har de noen gang vært så langt nede at de ikke har hatt råd til et par nye sko eller mat på bordet? Har de i det hele tatt peiling på hva de prater om? Det har jeg lurt på, sier «Kjersti».

Hun piller på et hull i genseren.

- Jeg ønsker ikke så mye. Jeg vil ha et OK liv jeg også, en forutsigbar fremtid. Å kunne være en god mor. Og å vite det at vi?

Hun tar en pause.

- Å vite at det kommer til å gå bra.

Les flere nyheter fra Østlands-Posten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.