Bakgrunnen for konferansen den 15. februar neste år er den sterke posisjonen Nettavisen har fått i samfunnsdebatten om integrering og asyl- og flyktningepolitikk.

- Behovet for debatt er større enn noen gang, særlig når ytringsklimaet er såpass betent som det er nå. Det dummeste vi kan gjøre nå er å holde munn i redsel for å støte noen, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Les også: Skaper storm med islamblogger

Internasjonal kapasitet

Tino Sanandaji er blant de største navnene i Norden når det gjelder faktasjekking på kostnader knyttet til innvandring. Han vil blant annet legge fram nye tall og omfattende forskning rundt innvandring og kriminalitet.

Se hele programmet til Nettavisens konferanse.

Ytterligere navn er på vei, men blant de norske deltakerne på konferansen som allerede er klare er stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV), sosialantropolog Unni Wikan, journalist og historiker Jon Hustad, professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen fra Universitetet i Stavanger og Sylo Taraku, forfatteren bak boka Innvandringsrealisme

Artikkelen fortsetter under bildet.

Også konsernsjef Tor Brekke i Hero, som driver over 60 asylmottak over hele Norge, vil dele fra sine konkrete erfaringer. Slik blir konferansen direkte matnyttig for alle de som har sitt daglige arbeid på feltet.

Islamkritiske bloggere

Men også Nettavisens egne bloggere vil sette sitt sterke preg på konferansen, blant andre forfatter Mina Bai, sikkerhetsekspert Mahmoud Farahmand, og psykiater Shahram Shaygani.

Mina Bai, som skriver islamkritiske blogger for Nettavisen, står blant annet bak innlegget «Muslimer med særkrav» som er lest av massive 416.000 siden august, og er årets mest leste blogginnlegg.


Også Farahmand og Shaygani skriver for Nettavisen. Farahmands innlegg «Menn som antaster kvinner» tok for seg kvinnesynet i muslimske land. Shaygani startet blogg hos Nettavisen i høst med innlegget «Nikab, den misforståtte frigjøringen».


Ny innsikt

- Vi har det siste året bygget opp sterk base av bloggere blant sekulære muslimer i Norge. Disse har tilført verdifull, ny innsikt til den offentlige debatten, og nå er det naturlig å gå et steg videre, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen.

Konferansen vil bli holdt i Håndverkeren midt i Oslo sentrum, og arrangeres i samarbeid med LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold) og SSI (Senter for Sekulær Integrering). Disse organisasjonene ledes av henholdsvis Mahmoud Farahmand og Shahram Shaygani.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vårt største stridstema

Sosiolog og skribent Kjetil Rolness har tatt på seg oppgaven som konferansier og debattleder på konferansen. Han har engasjert seg sterkt i problematikken, blant annet på Facebook, og har også skrevet mange kronikker om emnet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Han understreker at det vil bli flere spennende debatter under heldagskonferansen den 15. februar, og at ytterligere innledere og debattanter kan komme til.

Les også: – Kjetil Rolness utestengt fra Facebook

- Konferansen omhandler ett av vår tids største stridstema, med mange sterke navn på talelisten. Dette gleder jeg meg veldig til, sier Kjetil Rolness til Nettavisen.

Endelig program vil bli offentliggjort senere.