RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjipe feriesykdommer

Sist oppdatert:
Det er ikke gøy å bli syk på ferie, men enkelte plager er verre enn andre.

(SIDE2): Uansett hvor mye du planlegger ferien kan du aldri være sikker på å holde deg frisk turen igjennom. Men noen forholdsregler kan du ta. SIDE2 gir deg de verste ferieplagene, og tips til hvordan du kan unngå de.

Blodpropp
Sliter du med åreknuter, høy blodprosent, hjerteinfarkt, hjertesvikt, eller har nylig blitt operert kan en lengre flytur bli svært farlig.
Blodet kan tykne og spesielt venene i leggene kan få problemer med å føre blodet tilbake til hjertet. Dannes det en propp i en vene og denne løsner kan flyturen ende på nærmeste sykehus.

Tips: Bruk kompresjonsstrømper og pass på å bevege beina ofte.

Solbrenthet
Det lønner seg ikke å overdrive solingen når man er på ferie. Ingenting er vel mer kjedelig enn å måtte være inne fordi man ikke var forsiktig nok i sola dagen før. De fleste har fått med seg at solas UV-stråler ikke bare kan føre til solbrenthet, men også til hudkreft. Lege ved Reiseklinikken sier til DinSide.no at det lureste er å begrense oppholdene i sola.

- Huden bør vennes til sola gradvis, mener Hasle.

Tips: Ikke sol deg mellom 12 og 15, da er sola på sitt sterkeste. Bruk høy nok solfaktor.

Farlig ferskvann
Det kan lønne seg å vurdere dukkerten både en og to ganger før man hopper uti. Man kan aldri helt vite hvilke bakterier som lurer, spesielt kan det være tilsynelatende ufarlig parasitter som gir de verste plagene. I Afrika og deler av Sør-Amerika kan en liten parasitt smitte deg med «sneglefeber». Parasitten borer seg inn i huden, sirkulerer med blodet til nyren hvor den legger egg.

Foruten den ekle eggleggende skapningen kan man i ferskvann her hjemme få både igler og en bakterie som heter leptospiros. Denne kan i verste fall føre til hjernehinnebetennelse, samt lever- og nyresvikt.

Tips: Hold deg på land.

Solblind
Om du ikke beskytter øynene dine i solen kan det i ettertid plage deg for resten av livet. For sterk sol mot øynene kan bety svie og røde blodårer som aldri forsvinner igjen.

Tips: Bruk solbriller

Feriemage
Den mestvanlige plagen når man reiser sørover har med magen å gjøre. Det kan komme brått og uventet, men det er ting man kan gjøre for å gardere seg mot den verste magesjauen.

Tips: Vær forsiktig med salater, melkeprodukter og sjømat. Drikk mye flaskevann og forebygg plager før du drar. Apotekene har flere forebyggende medisiner for magetrøbbel.

(Kilde:DinSide.no og Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere