Gå til sidens hovedinnhold

Kjølig avstemning på Sagaøya

Islendingene skal avgjøre om de skal betale kjemperegningen til Nederland og Storbritannia.

Da den islandske nettbanken Icesave kollapset som følge av finanskrisen i 2008, mistet mange britiske og nederlandske kunder sparepengene sine.

Storbritannia og Nederland løste problemet ved å utbetale en kompensasjon til bankkundene, men krever en erstatning på 3,8 milliarder euro av islandske myndigheter. Dette utgjør om lag 30 milliarder norske kroner.

Nektet å signere
I korte trekk var erstatningsavtalen så å si på plass, men den islandske presidenten Olaf Ragnar Grimsson nektet å signere flertallsvedtaket i Alltinget om å vedta den omstridte Icesave-avtalen med Nederland og Storbritannia. Dermed ble det duket for folkeavstemning lørdag.

Meningsmålingene viser at majoriteten av det islandske folket vil stemme nei under lørdagens folkeavstemning, og dermed blokkere utbetalingen til Nederland og Storbritannia.

Men den islandske finansministeren forsøker å tone ned betydningen av folkeavstemningen.

- Vi ønsker å være helt tydelige på at en nei-stemme ikke betyr at vi nekter å betale. Vi skal innfri våre forpliktelser. Å påstå noe annet er svært farlig for økonomien til dette landet, sier finansminister Steingrimur Sigfusson, melder BBC.

Ny avtale på trappene
Den islandske regjeringen har forsøkt å få på plass en ny betalingsavtale for å unngå folkeavstemningen, men forhandlingene brøt sammen rett før helgen.

Men statsminister Johanna Sigurdardottir hevder en ny avtale er på trappene, og mener derfor at islendingene skal avstå fra å delta i folkeavstemningen. Den islandske president har imidlertid valgt å avgi sin stemme i Sagaøyas folkeavstemning.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her