*Nettavisen* Nyheter.

Kjøp en super billig-pc nå

Prisen på pc-er er på full fart nedover for tiden. Da passer det fint å se på noen skikkelige billigmaskiner.

07.08.06 08:54

Igjen har vi utfordret pc-butikkene til å sette sammen en så god komplett pc som overhode mulig for maksimalt 6.000 kroner.

For 6.000 kroner får du tradisjonelt en relativt slapp pc som holder til det aller mest grunnleggende som å surfe på internett, sjekke e-post og skrive noen brev.

Overraskende gode maskiner
Vi ble derfor utrolig overrasket over tilbudene som kom inn denne runden. Alle maskinene har én gigabyte med minne. DVD-brenner og flatskjerm er en selvfølge. Den minste harddisken av de seks tilbudene er på 250 gigabyte, mens den beste maskinen har utrolige 400 gigabyte.

Om ikke det skulle være nok, så er det bare én av de seks tilbudene som benytter seg av en typisk billigprosessor. De fleste maskinene her har mer enn nok kraft til å fungere utmerket til både bildebehandling og videoredigering.

Bare spill de er uegnet for
Det eneste du ikke får med disse maskinene er skjermkort som egner seg godt til spill. Alle de seks maskinene benytter seg av hovedkort med integrerte grafikkbrikker. Det betyr at du må noe høyere opp i pris for å få en brukbar spill-maskin.

Det er likevel svært imponerende at en nå for 6.000 kroner kan få en datamaskin som fungerer utmerket til alle andre vanlige oppgaver.

Se spesifikasjonssammenligning av alle maskinene her.

Heftig harddisk
Komplett har levert datamaskinen med den klart dårligste prosessoren, og vil være den maskinen som yter dårligst. Samtidig leverer de en maskin med en harddisk på hele 400 gigabyte.

Mamoz satser sammen med Multicom på en maskin med en kraftig Athlon 64 3500+, noe som gir mer enn nok ytelse for de aller fleste. Multicom har på sin side en harddisk på 300 gigabyte, mens Mamoz bare har 250. Mamoz-maskinen har til gjengjeld noe bedre høyttalere – mens Multicom satser på en fysisk sett svært liten maskin med veldig bra DVD-brenner.

Dette fører samtidig til at Multicom-maskinen er kortleser. Multicom-maskinen er for øvrig den eneste som satser på s939-teknologien med DDR-minne fra AMD som er i ferd med å fases ut til fordel for AM2-teknologien med DDR2-minne.

Mye ytelse for pengene
Netshop har rundens klart raskeste prosessor, som i ren ytelse gjør dette til den kraftigste maskinen. Dette går overraskende i liten grad utover de andre komponentene i datamaskinen, og du får også her en gigabyte minne, DVD-brenner fra Nec og lydkort med HD-støtte i likhet med maskinene fra Datakjeden, Komplett og Mamoz. Open Office kommer også ferdig installert.

PCutstyr har en relativt brukar prosessor, men kan skryte av det som trolig er rundens beste skjerm som kommer fra Sony. Maskinen kommer derimot uten kortleser og høyttalere.

Den største skjermen
Datakjeden satser på samme type prosessor som PCutstyr, men slår virkelig på stortromma ved å være den eneste av de seks tilbudene som leverer en 19 tommers LCD-skjerm fremfor 17 tommer. Det i seg selv er en gedigen fordel, selv om en 19 tommers skjerm ikke har noen flere fysiske bildepunkter enn en 17 tommer.

Alle maskinene denne runden har sine positive og negative sider, blant tilbehør, rå ytelse, harddiskstørrelse og skjerm. Alle som er interessert i en billig datamaskin må selv vurdere hva som er viktigste for dem. Det som i alle fall er klart er at du nå får en klart mye bedre maskin for 6.000 kroner enn det du fikk for bare noen få måneder siden – uansett hvilke av tilbudene du velger.

Se spesifikasjonssammenligning av alle maskinene her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Uavgjort på topp
Vi stod til slutt igjen med Netshops kraftige maskin opp mot Datakjedens noe tregere maskin med større skjerm når vi skulle utrope denne rundens vinner. Etter heftige diskusjoner innad i redaksjonen konkluderte vi med at dette har så mye med preferanser å gjøre at å utrope en klar vinner er umulig.

Prisforskjellen fra å gå opp fra 3200+ til 3800+ er ganske nøyaktig den samme som for å gå fra 17" til 19" på Netshop-maskinen, og dermed blir det dødt løp.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.