GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Et kjæledyr står øverst på ønskelisten til mange barn. Men før du gir dem en valp eller kattunge, må du tenke nøye gjennom flere ting. Første bud er at man ikke må kjøpe et kjæledyr på impuls.

- Barnet må virkelig være motivert for å få en valp eller kattunge. Men barnet skal ikke ta seg av oppdragelsen til kjæledyret, sier atferdsekspert Gry Løberg til Nettavisen.

Les også: Sofagris? Ikke velg schæfer

Riktig rase
Hvis både barn og voksne er innstilt på å ta vare på et dyr, er neste skritt å velge riktig rase.

-Gjerne en liten hund til de minste barna, fordi en stor hund kan bli mye å håndtere, sier Gry Løberg.

Ikke alle små hunder er like gemyttlige, derfor bør man kanskje unngå enkelte krevende raser.

- Terrier og jakthunder kan være krevende for små barn. Jeg vil anbefale Cavalier King Charles, fortsetter Løberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stressende jul
Å få en kattunge eller valp rett før jul kan by på utfordringer. Mange dyr får stressreaksjoner av julen.

Dyrene kan bli engstelige og utagere med negativ atferd, som å tisse overalt, tygge på gjenstander, mjaue sårt eller bjeffe høylytt.

- Ikke fyll opp huset med gjester de første dagene. Valpen eller kattungen trenger tid og ro til å tilpasse seg det nye hjemmet, sier Løberg.

Les mer fra Ditdyr. no:

Her er dyrlege-Trudes juleråd

Mat katten med SMS

- Vi forsikrer heller hunden enn barna

Voksenansvar
Det nye forslaget til dyrevernlov slår fast at barn under 16 ikke skal kunne ha selvstendig ansvar for dyr. Dette støtter Løberg.

- Jeg og mange av mine kollegaer har foreslått dette i lang tid. Det er viktig at ikke naive foreldre gir dyr til barn og tror de kan ta fullt ansvar. Det er heller ikke bra om barn skaffer seg dyr på egen hånd.

Når barna først får kjæledyr bør de tilvennes ansvar gradvis. Man bør opplære barna i dyrets naturlige oppførsel og gi små oppgaver.

- Barna kan for eksempel få oppgaver som å gi kjæledyret vann og kamme det. Det er likevel viktig at foreldrene passer på så verken barn eller dyr blir unødig stresset, avslutter Gry Løberg.