*Nettavisen* Nyheter.

Kjøper te som fin vin

KONSEPTSJEF Eia Økter ved Le Palais des Thés på Majorstua sier nordmenn har oppdaget at te kan være noe annet enn en matvare i butikken.

KONSEPTSJEF Eia Økter ved Le Palais des Thés på Majorstua sier nordmenn har oppdaget at te kan være noe annet enn en matvare i butikken. Foto: Vibeke Johnsen (Mediehuset Nettavisen)

Hva med en te som stammer fra Ming-dynastiet og som voktes av de militære?

06.05.10 11:18

(SIDE2:) I Wuyi-fjellene i Fujian i Kina står fire enslige tebusker og blomstrer. Det har de ifølge legenden gjort siden Ming-dynastiets dager, og de fire siste trærne voktes i dag kontinuerlig av det kinesiske militæret.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Det er her Da Hong Pao Grande Robe Rouge kommer fra, og den kan du få kjøpt på Le Palais des Thés på Majorstua i Oslo.

Te til 16.000 kiloen
Teen tilhører en av butikkens forståelig nok mer eksklusive teer og koster 969 kroner per hekto.

Den er imidlertid ikke den dyreste teen tepalasset har hatt. Den japanske Ichibancha-teen, Hon Yama Warashina Shincha, som butikken kun fikk inn 500 gram av, kostet 1600 kroner per hekto. Den er nå utsolgt.

De fleste nordmenn betrakter nok te fremdeles som en vanlig matvare. Men siden starten i 2006 har konseptsjefen Eia Økter ved Le Palais des Thés merket at nordmenn stadig får større sans for at te kan være noe annet enn å plukke en tilfeldig standarisert boks fra supermarkedhyllene.

Reisende nordmenn
- Nordmenn reiser mye. For eksempel er det mange av våre kunder som har vært i Kina og drukket en te der, og så kommer de hit og spør etter den. Det hender også at de foreslår teer for oss. Vi har en god dialog med dem, sier Økter.

Le Palais des Thés satser imidlertid mest på å selge kvalitetste til vanlige nordmenn. Storselgerne er Thé du Hamman og The des Lords, eller det vi kaller Earl Grey.

Når vi er på besøk i butikken, kommer det flere kunder innom. De fleste bruker god tid, spør om råd og informasjon. Det er slik Eia Økter vil ha det.

LES OGSÅ:Koster 740 kroner kiloen

Stadig flere kjennere
Eia Økter understreker at Da Hon Yama Warashina Shincha eller den japanske Matcha Seijo no Shiro, en seremoni-te til 940 kroner for 40 gram, er helt spesielle.

Men de svært eksklusive teene er altså å få tak i for kjennerne, og dem blir det stadig flere av.

- De dyreste teene er som fin vin. De skapes i små kvanta og etter lang tradisjon, forteller Eia Økter.

Den første fra Darjeeling
I disse dager er te-entusiaster spesielt forventningsfulle fordi Darjeeling First Flush kommer denne uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

Dette er den første plukkingen av te i Darjeeling og teen er ikke eldre enn to måneder. Le Palais des Thés er ikke den eneste tebutikken som selger denne teen, men Le Palais des Thés internasjonalt har sine teplantasjer som de samarbeider med og som leverer såkalte Single Estate teer.

- Den kommer i en begrenset mengde og vi kan kalle den en champagnete, sier Økter. Den dyreste koster 399 kroner per hekto og folk står i kø for den.

De fleste som kjøper slik kvalitet sørger for å trekke den riktig med riktig utstyr. De dyreste teene fra Kina kan nemlig trekkes flere ganger, kanskje opptil 15, på samme teblader og stadig få enda mer aromatiske smaker.

Du dekanterer te, lufter den og drikker den fra riktige kopp – akkurat som vin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

FAKTA:

Det finnes fem store tegrupper

Hvit te

Grønn te

Oolong te – semioksidert mellom grønn og sort te

Sort te

Gjæret te
Dette er te som blir bedre etter hvert som de eldes. Folk investerer i denne teen som de investerer i aksjer. En god årgangste fra 60- og 70-tallet kan koste opp mot 100.000 per kilo.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.