Kjøper ut Hatlestad-beboere

To huseiere i Hatlestad terrasse fikk mandag gladmeldingen om at Bergen kommune og Vesta kjøper husene deres i det rasrammede området.

Eksperter har tidligere fastslått at det er trygt å bo i tre hus som ligger på toppen av skrenten der raset gikk i Hatlestad terrasse i september i fjor. Men huseierne føler seg ikke trygge, og har bedt om å få slippe å flytte tilbake også etter at rassikring er gjennomført.

Mandag fikk to av dem gladmeldingen: Bergen kommune og Vesta forsikring overtar husene med adresse Hatlestad terrasse 97 og 101. Eieren av Hatlestad terrasse 99 har derimot forsikret huset sitt i Vital, og må smøre seg med tålmodighet. Vital har nemlig så langt ikke ønsket å være med på et lignende spleiselag med kommunen, noe byrådsleder Monica Mæland (H) er svært lite fornøyd med.

- En rekke forsøk på å få Vital med på en tilsvarende ordning for hus nr. 99 har dessverre foreløpig ikke ført frem, sier byrådsleder Monica Mæland i en pressemelding.

Vesta
Til tross for ekspertenes løfter om at det vil være trygt å flytte inn igjen i husene når det er gjennomført rassikring i området, har beboerne i flere møter med kommunen sist høst gitt uttrykk for at de ikke klarer å flytte tilbake etter opplevelsen natt til 14. september i fjor.

I går kunngjorde Bergen kommune at de har kommet frem til en avtale, der Vesta kjøper ut eierne av de to husene, og deretter overdrar dem til Bergen kommune. Vilkårene i avtalen mellom kommunen og Vesta er hemmelig.

- Jeg vil berømme Vesta for at de har vært svært løsningsorienterte og konstruktive og har strukket seg langt for å finne en løsning til beste for de berørte beboerne, sier Mæland, før hun langer ut mot Vital.

- Samtidig finner jeg det sterkt beklagelig at det, til tross for omfattende kontakt siden før jul, ikke har vært mulig å få Vital med på en tilsvarende løsning for husstanden som er forsikret hos dem.

Hun oppfordrer nå Vital innstendig om å revurdere sitt standpunkt, slik at også den tredje husstanden kan få en løsning der de slipper å flytte hjem igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.