Gå til sidens hovedinnhold

Kjøpesenter raste sammen

Usikre bygninger fører til nye tragedier i Haiti.

Kjøpesenteret som raste sammen tirsdag fikk store skader under jordskjelvet den 12. januar. Et sted mellom fem og åtte personer var inne i bygningen da den raste sammen. Kjøpesenteret Caribbean Market ligger i hovedstaden Port-au-Prince.

Ifølge NTB, sier en redningsarbeider på stedet at det var tyver som var inne i bygningen da den raste sammen. Minst én av dem skal fortsatt være i live under bygningsmassene.

Disse desperate menneskene som tok seg inn i supermarkedet for å finne mat eller andre omsettelige varer, viser at situasjonen i Haiti fortsatt er kritisk. Samtidig som det tar tid å distribuere nødhjelp til innbyggerne er dødstallene etter jordskjelvkatastrofen nå oppjustert til 230.000. Ifølge myndighetene i landet er også rundt 300.000 personer skadet.

Les også:Kan bli en av de ti verste

Hjelp fra sør

Sammenslutningen av søramerikanske nasjoner, UNASUR, har lovet 300 millioner dollar i nødhjelp og gunstige lån til det jordskjelvrammede Haiti. Beløpet tilsvarer rundt 1,8 milliarder kroner.

- Tiden har kommet for å skape en ny type bistand mellom aktørene i Sør, sier Ecuadors president Rafael Correa.

Lederne for den 12 land store sammenslutningen er samlet til møte i Ecuadors hovedstad Quito og ble tirsdag enige om å trappe opp hjelpen til Haiti.

Rundt 200 millioner dollar skal tilbys som gunstig lån via Den interamerikanske utviklingsbanken, mens 100 millioner skal gis til et gjenoppbyggingsfond.

Ti år med husbygging

Situasjonen i Haiti betegnes fortsatt som prekær, fire uker etter at jordskjelvet rystet hovedstaden. Det finnes ikke noen klar idé om hvordan man skal få huset én million mennesker, som fortsatt bor på gatene i og rundt Port-au-Prince. Nærmere 500 teltleirer og andre provisoriske boenheter finnes nå rundt hovedstaden.

Statsminister Jean-Max Bellerive uttalte tirsdag at det vil ta landet tre til fire år å vende tilbake til normalen før naturkatastrofen. Jordskjelvet 12. januar ble målt til 7 på Richters skala og gjenoppbygningen av 250.000 hus vil ifølge statsministeren ta opptil ti år.

- Vi er fortsatt i en svært vanskelig situasjon. Vi har ikke har ikke noen god oversikt over problemene og hvordan vi skal flytte alle disse menneskene, sier Bellerive til Reuters.

Bellerive er økonomen som ble statsminister bare to måneder før jordskjelvet. Han trøster seg med at forholdene er bedre på noen områder. Både matfordelingen og helsetjenestene har blitt bedre de siste ukene.

Kommentarer til denne saken