Kjøpesentrene i beredskap etter USA-trussel

I BREDSKAP: Norske kjøpesentre har ikke fått trusler om terrorhandlinger mot dem. En av de største kjedene forteller at de likevel har en beredskapsplan klar. Foto: Scanpix

I BREDSKAP: Norske kjøpesentre har ikke fått trusler om terrorhandlinger mot dem. En av de største kjedene forteller at de likevel har en beredskapsplan klar. Foto: Scanpix

Sentergigant tok kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter Paris-terroren.

24.02.15 13:55

Norske kjøpesentre har beredskapsplanen klar etter at den amerikanske senterkjeden Mall of America ble nevnt på terrorlista til terrorgruppen Al-Shabaab.

Det var sammen med den berømte handlegaten Oxford Street i London at kjøpesenteret Mall of America i Minnesota ble nevnt på terrorgruppens liste over terrormål i helgen. Det førte til at USAs sikkerhetsminister, Jeh Johnson, ba kjøpesenterkunder om å være forsiktige.

- Har en kriseplan
Selv om det så langt ikke har kommet trusler mot norske kjøpesentre, er senterkjedene på vakt.

- Internt er vi oppmerksomme på situasjonen, og det er også Securitas, som er vårt vaktselskap. Jeg opplever ikke at det en noen overhengende fare for våre kjøpesentre, men vi har en kriseplan for håndtering av forskjellige typer kriser, og vi har regelmessig trening på krisehåndtering, sier Thor Ludvig Bareksten i Steen og Strøm til Nettavisen.

Etter angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo tok senterkjeden kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å få råd om hvordan de skal gå fram med tanke på trusselsituasjonen.

- Vi tok kontakt med PST for å høre hvordan vi skal forholde oss. I løpet av det siste året har vi hatt dialog med dem to-tre ganger. Vi er veldig sikre på at det til enhver tid gjøres det som kan gjøres for at våre kjøpesentre er trygge, sier Bareksten.

Les også: Etterretningstjenesten: Økt fare for terror i Norge

- Overvåket 24/7
Norges mest besøkte kjøpesenter, Oslo City, tar også forholdsregler.

- Bygget vårt er overvåket og bemannet 24 timer i døgnet. Vi har også en beredskapsplan som vi forholder oss til hvis noe skjer, sier senterleder for Oslo City, Monica Eriksen.

Senteret fikk i fjor 22 nye overvåkningskameraer som skal bidra til å øke sikkerheten til det travle shoppingsenteret midt i Oslo sentrum.

Eriksen synes det er ekkelt å høre at det har kommet terrortrusler mot et kjøpesenter, men håper at beredskapsplanene til norske kjøpesentre kun forblir et stykke papir.

- Det er selvfølgelig trist å høre, men det skjer overalt, uansett bransje og land. Vi får bare håpe det ikke skjer noe i Norge.

- Ikke trukket fram som spesielt mål
Ved inngangen til året vurderte Politiets sikkerhetstjeneste det norske trusselbildet for 2015. Ut ifra den vurderingen er det foreløpig ingenting som tyder på at kjøpesentrene er terrormål her til lands.

- Vi vurderer trusselbildet fortløpende, men kjøpesentre er foreløpig ikke trukket fram som spesielle mål. Det er den åpne trusselvurderingen for 2015 som gjelder, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST til Nettavisen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.