*Nettavisen* Nyheter.

Kjøpte drivstoff fra Iran med penger fra USA

Washington (NTB-AFP): Afghanske sikkerhetsstyrker kan ha brukt bistand fra USA til å kjøpe drivstoff fra Iran, et land amerikanerne har innført strenge sanksjoner mot.

Afghanistan er avhengige av å importere drivstoff, og opptil halvparten av importen skjer fra Iran, konstaterer amerikansk UD.

Landet har de siste fem årene fått over 6 milliarder kroner fra USA for å kjøpe drivstoff til landets sikkerhetsstyrker, men Pentagon har liten eller ingen oversikt over hvor de har handlet, konstaterer USAs generalinspektør for gjenoppbygging i Afghanistan, John Sopko.

- Det faktum at USA har betalt for anskaffelse og leveranser av importert drivstoff til de afghanske sikkerhetsstyrkene, gir grunn til bekymring for at amerikanske pengebidrag kan ha blitt benyttet til å betale for import i strid med USAs økonomiske sanksjoner mot Iran, slår han fast.

Pentagon manglet fram til november oversikt over hvor de afghanske sikkerhetsstyrkene fikk sitt drivstoff fra, men har siden krevd garantier for at det ikke importeres fra Iran.

Man kan ikke fastslå hvor mye av drivstoffet som ble kjøpt i årene 2007 til 2012 som kom fra Iran, stikk i strid med USAs sanksjoner, konstaterer Sopko. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.