Kjøpte hund full av orm

Ga 25.000 kroner usett. Se hvordan nordmenn blir lurt.

15.10.08 15:11

GÅ RETT TIL VÅR NYE DYRESIDE

Det er ikke uvanlig i Norge at hunder blir kjøpt usett. Særlig de minste hundene blir ofte solgt av useriøse oppdrettere.

Hunden kom fra Øst-Europa, og eier hadde kjøpt hunden usett for 25.000 kroner

- Som regel gjelder det da små miniatyrhunder fra et østblokkland som kjøpes på parkeringsplasser, sier Sigbjørn Hesthammer, veterinær og leder i Smådyrpraktiserende veterinærers forening, til Dittdyr.no.

- I sommer fikk vi for eksempel inn en liten chihuahua på klinikken. Hunden kom fra Øst-Europa, og eier hadde kjøpt hunden usett for 25.000 kroner, forteller han.

Hunden ble kjøpt på en parkeringsplass, og hadde fått hard medfart.

- Den lille hunden hadde mange skader. Deriblant hadde den ødelagte kneskåler og kunne nesten ikke gå. Aldri har jeg sett så mye spolorm i en hund før heller, sier Hesthammer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Smuglede hunder Foto: Svenske tollvesenet

Eier hadde prøvd alt, men ingenting hjalp, og hunden måtte dessverre avlives. Det viste seg at eier ikke hadde fått hilse på moren

Useriøse opprettere
Hesthammer ber folk forlange å komme hjem til oppdretter. De bør også være mer kritiske.

- Forlang å få se moren til valpen. Morens gemytt og oppførsel kan si mye om hvordan hunden blir som voksen. Nekter oppdretter deg dette skal du være mistenksom. Det kan være vanskeligere å møte faren, men få vite hvem han er og prøv og oppspor ham, sier dyrlegen.

Noen ganger er hundene så forkomne at de må avlives.

- En fortvilet eier kom inn med sin ni-ti måneder gamle rottweilervalp. Hunden var utrolig utrygg og nervøs. Eier hadde prøvd alt, men ingenting hjalp, og hunden måtte dessverre avlives. Det viste seg at eier ikke hadde fått hilse på moren.

Det har vært mange ulovlige miniatyrhunder på det norske markedet, selv om ikke så mange tas. Ni hunder og to katter ble beslaglagt ved grensenovergangen til Svinesund første halvår i år, i følge Wenche Fredriksen, kontorleder ved Tollvesenet i Svinesund.

Det er likevel grunn til å tro at det reelle tallet på smuglede dyr er mye høyere.

- Det har vært et problem med ulovlig innførsel av populære småhunder. Men folk er i ferd med å bli mer bevisste, sier Arne Krøvel, seniorrådgiver i mattilsynet i Oslo til Dittdyr.no.

Les mer fra Dittdyr.no:

Slanket bort 19 kilo

Gambler med hundens liv

Finanskrisens uskyldige ofre

Unngå impulskjøp
Hesthammer oppfordrer folk til å ta seg god tid når de skal velge seg en hund.

- Valg og kjøp av hund må aldri bli et impulskjøp. Bruk god tid både i valg av rase og oppdretter, sier dyrlegen som selv har opplevd å kjøpe hund av useriøs oppdretter.

Hesthammer kjøpte selv en valp usett for 20 på år siden. Hunden hadde en fin stamtavle, og dyrlegen fattet ikke mistanke.

- Da jeg skulle hente valpen viste det seg at oppdretter hadde så mange hunder at de var oppstallet på låven! Valpen var full av lus, og det tok lang tid før han ble renslig. Han var en snill og god hund, men historien viser hvor viktig valg av oppdretter er, forteller Sigbjørn Hesthammer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.