*Nettavisen* Nyheter.

Kjøpte verdens største snøfreser

Foto: Lina Livsdatter (Nordlys)

Veier 46 tonn og freser 12 000 tonn snø i timen. Står på norsk flyplass og venter på vinteren.

25.10.11 22:05

Varmen de siste dagene lover ikke godt i så måte. Men driftssjef Trond Langedahl ved Tromsø lufthavn, Langnes, kjenner snøbyen Tromsø og vet at før eller senere vil den enorme maskinen komme til nytte.

Veier 46 tonn
Freseren, som er en såkalt selvgående fres, er verdens største, og veier 46 tonn. Til sammenligning veier Norges mest solgte bil i fjor, Volkswagen Golf knappe 1000 kilo. Du må med andre ord stable 46 biler opp på hverandre for å få samme vekt. – Det er som å kjøre en stor maskin, sier Langedahl til Nordlys.

Enda viktigere, fresen kan kaste 12.000 tonn snø i timen. Det kan bli drøyt, selv for Tromsø.
- Vi skal unngå å skyte spurv med kanon. Når det er lite snø vil vi bruke annet materiell. Det er når vi har virkelig Tromsø-lavevær at fresen kommer til sin rett.

Effektiviserer driften
Brøytingen på flyplassen skjer ved at det kjøres såkalte sweepere, som børste med koster, skraper med jern og legger igjen ranker av snø. Det er disse rankene, fresen fjerner. Langedahl sier at det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det vil ta å rydde rullebanen, det avhenger av hvor mange sweepere man setter inn. Med tre sweepere anslår han 20-25 minutter på hele banen, med fire, enda kortere.

- Men det er ikke tvil om at vi vil få en mye mer effektiv drift av lufthavna, og at vi er mer rustet til å ta store mengder snø.

Pent brukt
Fresen er kjøpt pent brukt fra Zürich, der man kan si at den var litt «overkill» i forhold til snømengdene. Nypris er 15-16 millioner kroner. Lufthavna har betalt rundt 11 millioner kroner, som likevel representerer den største investeringen lufthavna har gjort i kjøretøy på lang, lang tid.

Les flere saker fra Nordlys

Annonsebilag